Slovenija 2.1.2011 8:16

Februarja film o bazoviških žrtvah fašizma

Novo mesto, 2. januarja - Še pred začetkom druge svetovne vojne so na prvem tržaškem procesu štiri primorske rodoljube obsodili na smrt, takoj po sojenju pa na gmajni v zaledju Trsta 6. septembra 1930 ustrelili. Njihovo zgodbo poustvarja dokumentarno-igrani film Streli v Bazovici v produkciji novomeškega Studia Vrtinec.

Kot je direktor omenjenega studia Primož Kastelic povedal za STA, so Strele v Bazovici začeli snemati predlani, večino kadrov so zabeležili lansko jesen, februarja pa ga bodo v Trstu prvič javno predvajali.

Televizijsko premiero bo film septembra doživel na italijanski nacionalni televiziji Rai, predvajala ga bo tudi hrvaška javna televizija, ob tem pa je, ker RTV Slovenija projekta, kljub temu, da ga je omogočilo ministrstvo za kulturo, ni podprla, njegovo predvajanje na slovenski javni televiziji negotovo, je opozoril.

Film skozi zaigrane rekonstrukcije in pristne izjave še živečih pričevalcev usodnih dogodkov, med drugimi pisatelja Borisa Pahorja, slika zgodbo štirih mladeničev, borcev proti italijanskemu nasilju, ustrahovanju in raznarodovanju, ki so jih tržaški fašisti ožigosali za teroriste in obsodili na smrt, je nadaljeval.

Režiser je bil Tugo Štiglic, film pa so ob pomoči hrvaškega koproducenta posneli po scenariju Jadrana Sterleta. Štiri glavne like tolmačijo dolenjski študenti, igralci naturščiki, Alen Halilović, Dejan Brakočević, Klemen Mihalič in Jernej Puntar.

S 55-minutnim igrano-dokumentarnim filmom so poizkusili rekonstruirati za tri Slovence in Hrvata tragične dogodke, pri poustvarjanju izvirnega okolja in snemanju pa so bili, kot je pojasnil Kastelic, sila previdni in natančni.

Izdelati so morali oblačila za 80 različnih vlog, pri opremi pa misliti na vsako malenkost in zgodovinsko podrobnost. Priskrbeti je bilo treba ustrezno orožje, uniforme, prostore in vozila, film pa so snemali v izvirnem okolju v Lokvah pri Divači, na Vipavskem, Baču pri Ilirski Bistrici in v nekdanjih zaporih Udbe v Ljubljani, je še povedal Kastelic.