Svet 1.1.2011 5:00

Turku in Talin sta letos evropski prestolnici kulture

Tallinn/Turku, 1. januarja - Naslov evropske prestolnice kulture (EPK) sta od Essna, Carigrada in Pecsa danes prevzela finski Turku in estonski Talin. V estonski prestolnici so se prireditve že začele, v Turkuju pa se bodo 15. januarja. Zamik je načrtovan, da se bodo obiskovalci lahko udeležili otvoritvene slovesnosti tudi v obmorskem finskem mestu.

Mesti si želita pri organizaciji tesno sodelovati, kajti poleg geografske bližine ju združujejo kulturne in etnične sorodnosti. V obeh državah govorijo jezika iz ugro-finske jezikovne skupine, združuje ju tudi zgodovina sovjetske okupacije. Talinska predstavnica EPK 2011 za medije Maris Hellrand je dejala, da mesti dobro sodelujeta, piše nemška tiskovna agencija dpa, ducat skupnih projektov poudarja tudi izvršna direktorica fundacije Turku 2011 Cay Sevon.

V Talinu, najpomembnejšem baltskem pristanišču, bodo organizirali 250 dogodkov in festivalov. Med njimi bodo Festival pesmi Laulupidu, eden izmed največjih amaterskih zborovskih festivalov na svetu, ki bo potekal julija. V okviru projekta z imenom 60 sekund samote so povabili režiserje iz vsega sveta, da posnamejo enominutni film na temo osamljenosti. Vrhunec talinskega prestolovanja bo 15. julija ob odprtju Pomorskega muzeja v poslopju nekdanjega hangarja za hidroletala. Ob njem bodo uredili sprehajališče imenovano Kilometer kulture, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Turkuju, ki je bil do začetka 19. stoletja finska prestolnica, se bo program pričel 15. januarja. Tisoč dogodkov in aktivnosti so razdelili v pet tematskih celot: spremembe, osebno, vzleti, spomini/resnice in raziskovanja otokov. Osvetlili bodo dobrodejne učinke kulture na zdravje in blaginjo ljudi. S projektom "Turku 365" se bo sleherni dan mesto preobrazilo v tematski park ustvarjalnosti. Mednarodni lutkovni festival "TIP Fest" je eden temeljnih projektov programa, med drugim pa bodo potekali še koncerti vzdolž reke Aure in v Logomu, nekdanji železničarski delavnici v starem industrijskem območju, ki bo središče umetniškega dogajanja.

Projekt EPK je leta 1985 zasnovala pokojna Melina Mercouri, nekdanja grška ministrica za kulturo, z Jackom Langom, takratnim francoskim ministrom za kulturo. Doslej je bilo za evropsko prestolnico kulture imenovanih več kot 40 mest, prestolovanje pa bosta mesti na severu Evrope leta 2012 predali Mariboru s partnerskimi mesti in portugalskemu Guimaraesu.