Slovenija 31.12.2010 12:41

Podpisana najemna pogodba za mariborsko kulturno središče Maks

Maribor, 31. decembra - Mariborski župan Franc Kangler in direktor družbe ZIM Matjaž Knez sta danes podpisala najemno pogodbo za Mariborsko kulturno središče Maks, ki naj bi že leta 2012 stalo na območju nekdanje Merinke na Studencih. Najemno razmerje začne veljati, ko bo pridobljeno uporabno dovoljenje za objekt, so sporočili z mariborske občine.

Mariborsko kulturno središče Maks, prej znano kot Center uprizoritvenih umetnosti, bo po zamisli režiserja in predsednika programskega sveta javnega zavoda Maribor 2012 Tomaža Pandurja zrasel na lokaciji opuščene tekstilne tovarne na desnem nabrežju Drave na Studencih. Mestni svet je na za javnost nenapovedani dopisni seji julija izdal soglasje za najemno pogodbo z mariborskim investicijskim podjetjem ZIM za najem prostorov v skupnem obsegu 10.454 kvadratnih metrov. Cena najema znaša 15,9 evra za kvadratni meter mesečno, najemno razmerje pa je sklenjeno za obdobje 20 let.

Projekt, ki velja za ključnega v okviru projekta evropske prestolnice kulture (EPK), je v javnosti in mestni opoziciji naletel na številne kritike, predvsem na račun visokih stroškov, saj bo mariborska občina morala zanj plačevati dva milijona evrov letne najemnine. Kljub temu je mestni svet v novi sestavi 20. decembra ponovno podprl sklenitev najemne pogodbe.

Po zagotovilih investitorja, direktorja družbe ZIM, ki je sicer v večinski občinski lasti, Matjaža Kneza bo projekt zaključen do marca 2012.