Svet 2.1.2011 5:00

Letošnje leto v znamenju 200. obletnice rojstva Franza Liszta

Dunaj, 2. januarja - Letošnje leto bo na svetovnem glasbenem prizorišču v znamenju 200. obletnice rojstva madžarskega skladatelja in pianista Franca Liszta (1811-1886). Simbolno se je obeležitev obletnice začela na sobotnem tradicionalnem dunajskem novoletnem koncertu, kjer je bil na programu tudi Lisztov Mefistov valček.

Lisztovo leto se je tako po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug začelo na Dunaju, kjer je imel leta 1823 takratni kot 12-letnik svoj prvi veliki klavirski koncert. Listz, rojen v mestecu Raiding, ki je bilo takrat del Madžarske, danes pa pripada Avstriji, se je istega leta z družino preselil na Dunaj.

Liszt velja za umetnika široke kulture, vsestranskega glasbenika, skladatelja, kritika ter organizatorja glasbenega življenja, ki je bil odprt in plemenit ter je nesebično pomagal mladim skladateljem.

Skromnost največjega pianista takratne dobe in njegova pripravljenost, da podpre vsako plemenito pobudo, kot je bil humanitarni koncert za prizadete v poplavah na Madžarskem, mu je hkrati prinesla spoštovanje po vsem svetu.

Virtuozni pianist je imel koncerte po vsej Evropi, izmenično pa je živel v Weimarju, Budimpešti in Rimu. Madžarski glasbeni genij je umrl 1886 v Bayreuthu, njegove glasbene sledi pa je še danes občutiti po vsej Evropi.

Poseben dogodek v letošnjem Lisztovem letu bo svetovni dan Liszta, ki ga bodo pripravili na dan njegovega rojstva, 22. oktobra, ko bo moč vse od Seula do Pariza slišati veličastni Lisztov oratorij Christus. Njegova rojstna Madžarska pa bo maja v Budimpešti pripravila Lisztov maraton.