Svet 1.1.2011 16:26

Koncert dunajskih filharmonikov spremljalo 50 milijonov ljudi

Dunaj, 1. januarja - Novoletni koncert dunajskih filharmonikov, medijsko najbolj spremljan glasbeni dogodek na svetu, je danes spremljalo skoraj 50 milijonov televizijskih gledalcev v več kot 70 državah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Koncert, ki ga je bilo mogoče spremljati tudi po svetovnem spletu, so tokrat pripravili že 71. Filharmonikom, ki vse od ustanovitve leta 1842 sami vodijo svoj orkester, je danes dirigiral 50-letni Avstrijec Franz Welser-Möst.

To je zanj predstavljajo zmagoslavje, saj je postal šele šesti avstrijski dirigent, ki mu je pripadla čast voditi slavni novoletni koncert. Tega je sicer doslej vodilo skupaj 15 dirigentov. 1. januarja 2012 bo filharmonikom na novoletni dan dirigiral Latvijec Mariss Jansons.

Na programu so bili že tradicionalno valčki Johanna Straussa, izvajali pa so tudi Mefistov valček v čast Franzu Lisztu, katerega 200. obletnico rojstva obhajamo letos.

Vstopnice za koncert v slavni dvorani Musikvereina na Dunaju so pošle že pred časom, sicer pa je bil letošnji častni gost katarski emir, šejk Hamad bin Kalifa al Tani.