Svet 3.1.2011 5:30

Po treh tednih konec tretjega festivala afriške umetnosti

Dakar, 3. januarja - V senegalskem Dakarju se je v petek zaključilo največje svetovno praznovanje črnske kulture. Kljub kritikam zaradi previsokih stroškov in organizacijskih pomanjkljivosti je senegalski predsednik Abdoulaye Wade ob koncu ocenil, da je bil tritedenski festival "popoln uspeh".

Množica raznovrstnih razstav, gledaliških predstav, okroglih miz in glasbenih prireditev se je zaključila v petek zvečer s koncertom senegalsko-ameriškega raperja Akona, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po navedbah prirediteljev se je v treh tednih predstavilo skupno 6000 umetnikov iz 80 držav.

Kot je ob koncu povedal senegalski predsednik, je sanjal o tem, da bi svetovni festival črnske kulture vrnil v Senegal, kjer se je ta festival leta 1966 tudi rodil. Tretja izdaja festivala je bila po njegovem "popoln uspeh", njegovega velikega pomena za temnopolte ljudi pa sploh ni mogoče opisati z besedami.

Z Wadeom pa se ne strinja senegalska opozicija, ki festival kritizira kot veliko predrago "finančno zmešnjavo". Denar zanj - šlo naj bi za več milijonov dolarjev - je namreč prišel iz državnega proračuna. Predsedniku med drugim očitajo, da so zaradi razkošne praznične razsvetljave v središču prestolnice predmestja ostala brez elektrike.

Številni udeleženci festivala so se poleg tega pritoževali zaradi slabe organizacije, saj je bilo več dogodkov v zadnjem trenutku odpovedanih, težave pa so imeli tudi pri rezervacijah prenočišč. Organizacijo festivala je Wade sicer zaupal svoji hčerki Sindiely, piše AFP.