Slovenija 4.1.2011 8:00

V Bežigrajki 1 ekspresionistične pošasti slikarke Ane Žolnir

Ljubljana, 4. januarja - V Bežigrajski galeriji 1 bo tokrat svoje slike razstavila mlada umetnica Ana Žolnir. Njena dela predstavljajo vnos nove vsebine v abstraktni ekspresionizem najmlajše generacije. Umetnica gradi slike na barvnih ploskvah, predvsem krogelnih in elipsoidnih oblik na večinoma nedefiniranem ozadju. Razstavo Pošasti bodo odprli v sredo ob 19. uri.

Ciklus Pošasti zaznamuje prisotnost abstrahirane človeške figure enookih pošasti, ki so groteskna podoba človeka in njegovih predvsem negativnih lastnosti, so ob razstavi zapisali v galeriji.

Likovni kritik Miloš Bašin je Pošasti označil za "nič drugega kot likovne upodobitve jaza določenih ljudi, ki izražajo željo po uničevanju, zavist in druge podobne karakterne lastnosti". Enooke figure po njegovem mnenju spominjajo na kiklope, pa vendar ne izhajajo iz teh mitoloških bitij.

Za razstavljene slike je, kot piše Bašin v razstavnem katalogu, značilna svobodna geometrijska struktura figur, ki imajo vizualno izhodišče v podobi pošastnih bitij, ki obstajajo v podzavesti avtorice. Te pošasti praviloma zavzemajo celoten prostor podobe, ki je nedoločen.

Umetničino slikarstvo obvladujejo eksistenca tesnobe in absurda. Krožne in trikotniške oblike so naslikane hitro, a vendar premišljeno. Slikarkino ustvarjanje bistveno določajo izbor barve, pojem hitrosti in improvizacije brez naključnosti.

Ana Žolnir se je rodila leta 1987 v Celju. Med letoma 2006 in 2010 je študirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer slikarstvo. Živi in ustvarja v Celju.