Svet 4.1.2011 6:00

Umrl je priznani hrvaški komediograf Fadil Hadžić

Zagreb, 4. januarja - V Zagrebu je v noči na ponedeljek umrl vsestranski kulturni delavec in eden najbolj izvajanih komediografov na Hrvaškem Fadil Hadžić. Preminil v 89. letu starosti, so sporočili iz gledališča Kerempuh. Hadžić, ki je bil utemeljitelj in dolgoletni umetniški direktor tega gledališča, je deloval tudi kot filmski režiser in scenarist, novinar in slikar.

Hadžić, rojen leta 1922 v Bileći v Bosni in Hercegovini, je bil po izobrazbi akademski slikar, vendar je večino svojega življenja posvetil gledališču. Leta 1950 je ustanovil današnje zagrebško gledališče Komedija, bil pa je tudi eden od ustanoviteljev leta 1964 ustanovljenega satiričnega gledališča Jazavac, ki se danes imenuje Kerempuh.

Prvo njegovo igro "Dosadna komedija" so odigrali leta 1952, sicer pa njegov dramski opus obsega približno 60 gledaliških del. Večina je bila praizvedena v njegovem matičnem satiričnem gledališču Kerempuh, novembra lani kot zadnja komedija Prevaranti. V začetku 80. let je bil tudi intendant Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu.

Pred več kot pol stoletja je v Zagrebu ustanovil prvo podjetje za risanke na Hrvaškem, Duga-film, od leta 1952 pa je bil tudi direktor Zora-filma.

Kot filmski režiser je debutiral v 60. letih prejšnjega stoletja. Med njegovimi najbolj znani filmi so Desant na Drvar (1963), Novinar (1979), Ambasador (1984) in Službeni položaj (1964), za katerega je leta 1964 dobil zlato areno na festivalu v Pulju.

Slikarstvu se je začel intenzivneje posvečati v 70. letih. Največ je slikal akte, portrete, pejsaže in vedute v oljni in akvarelni tehniki ter pastele. Urejal je tudi nekatere časopise.

Za svoje kulturno in umetniško delovanje je prejel vrsto nagrad, med njimi leta 1984 nagrado "Vladimir Nazor" za življenjsko delo.