Na hitro prelistano 8.1.2011 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 8. januarja - Pri Družbi Piano so izdali roman Andreia Makineja Življenje neznanega moškega, pri Krtini pa delo Mladena Dolarja Kralju odsekati glavo: Foucaultova dediščina. Mladinska knjiga je izdala knjigo pravljic Za devetimi gorami Anje Štefan z ilustracijami Ančke Gošnik Godec in Zvonka Čoha, Učila International pa zgodbo Natasche Kampusch 3096 dni.

Ljubljana. Knjiga Natasche Kampusch 3096 dni. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Natasche Kampusch 3096 dni.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Mladena Dolara Kralju odsekati glavo. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Mladena Dolara Kralju odsekati glavo.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Anje Štefan Za devetimi gorami: slovenske ljudske pravljice. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Anje Štefan Za devetimi gorami: slovenske ljudske pravljice.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Andreï Makine Življenje neznanega moža. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Andreï Makine Življenje neznanega moža.
Foto: STA

ŽIVLJENJE NEZNANEGA MOŠKEGA - ROMAN MAKINEJA ZNOVA O RUSU, KI SE IZ FRANCIJE VRAČA V DOMOVINO

Makine v tokratni roman postavi pisatelja ruskega rodu, nekdanjega disidenta, Šutova, in njegovo soočenje z ustvarjalno in osebnostno krizo na pragu 50. let. Pisatelj, ki živi in ustvarja v Parizu, se odloči, da bo obiskal mladostno ljubezen v Sankt Peterburgu in se naužil Rusije, ki je po njegovih predstavah edina še ohranila pristno spoštovanje do knjig in literature. Potovanje pa se kmalu izkaže za tragikomično iskanje izgubljenega časa in sveta, saj je sodobna ruska stvarnost Šutovu povsem tuja in nerazumljiva. Makine na videz nepovezana obdobja in oddaljene usode poveže s ključnim skupnim imenovalcem mračne ujetosti ljudi v "peklenske vrtince samovolje, zavisti in nizkotnosti", je v spremni besedi zapisala Nadja Dobnik, ki je roman tudi prevedla.

Francoski pisatelj ruskega rodu Andrei Makine (1957) se je rodil v Krasnojarsku v tedanji Sovjetski zvezi. Študiral je filologijo in po doktoratu iz francoske književnosti predaval v Novgorodu. Leta 1987 je odšel v Francijo in tam tudi ostal. Dobil je politično zatočišče in pričel pisati v francoščini. Je avtor skoraj ducata romanov, od katerih je najbolj odmeven Francoski testament (1995), za katerega je prejel prestižne nagrade. Roman je bil preveden v 45 jezikov, v Sloveniji pa je bil lani izbran za maturitetni esej.

KRALJU ODSEKATI GLAVO: FOUCAULTOVA DEDIŠČINA - FILOZOFSKO DELO MLADENA DOLARJA

Knjiga Kralju odsekati glavo podaja strnjen in pregleden uvod v Foucaultovo delo skozi vsa njegova obdobja. Delo bralca popelje skozi pionirske preboje na področju zgodovine institucij, pretres epistemoloških predpostavk družboslovnih znanosti, metodološke probleme v delu Arheologija vednosti ter skozi poznejši projekt zgodovine spolnosti. Na novo osvetli razsvetljenstvo in poda analizo političnih implikacij njegove teorije. Dolar posebno pozornost nameni kritiki psihoanalize in problematični umestitvi Foucaultovega dela v splošni tok strukturalizma in poststrukturalizma - oznak, ki se jih je Foucault sicer na vso moč otepal. Dolar skuša pokazati, da humanistika in družboslovje ostajata zavezani Foucaultovi misli. Delo je izšlo v Krtinini zbirki Krt.

Mladen Dolar (1951) je raziskovalec in predavatelj na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter redni gost univerz v Evropi in Ameriki. Je eden najodmevnejših slovenskih filozofov. Osnovno področje njegovega preučevanja je sodobna francoska filozofija, zlasti Lacanovska psihoanaliza, obravnava pa tudi klasične avtorje, kot sta Platon ali Hegel. Njegova področja raziskovanja so še nemška klasična filozofija, strukturalizem in filozofija glasbe.

ZA DEVETIMI GORAMI - NOVA SLIKANICA Z LJUDSKIMI PRAVLJICAMI V LIKOVNI PODOBI ANČKE GOŠNIK GODEC IN ZVONKA ČOHA

Štefanova je tokrat nabrala 53 slovenskih ljudskih pripovedi iz različnih slovenskih pokrajin. Čeprav pripovedke že dolgo potujejo iz roda v rod, nekatere med njimi celo 150 let, jih je več kot tretjina zdaj objavljenih prvič. Bralce bodo očarale s svojo sočnostjo, z domiselnostjo in žlahtnim humorjem, so prepričani v založbi. Štefanova je želela bralcem predstaviti manj znane, a izvrstne ljudske pripovedi, ki nagovarjajo otroke tudi danes. Bogati jih več kot 100 ilustracij, ki so delo Ančke Gošnik Godec in Zvonka Čoha.

Anja Štefan (1969) se posveča predvsem pesmim in pravljicam za otroke ter pripoveduje in raziskuje ljudske pripovedi. Med slikanicami velja omeniti dela Bobek in barčica (2005), Iščemo hišico (2005), Sto ugank (2006), Štiri črne mravljice (2007), Lonček na pike (2008).

Ančka Gošnik Godec (1927) je diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Podiplomski študij grafike je nadaljevala pri profesorju Božidarja Jakcu. Ilustrirala je več kot 100 slikanic in otroških knjig, zlasti slovenskih ljudskih pravljic, otroških knjig in pripovedi priznanih pisateljev. Za svoje delo je prejela številna priznanja in nagrade.

Akademski slikar Zvonko Čoh se je rodil leta 1956 v Celju. Njegov opus vsebuje prek 40 ilustriranih knjižnih del, za katera je bil večkrat nagrajen. Danes kot svobodni umetnik ustvarja predvsem ilustracije za otroško literaturo ter animirane filme in TV spote.

3096 DNI- IZPOVED NATASCHE KAMPUSCH O UGRABITVI IN ZLORABAH

V knjigi 3096 dni Natascha Kampusch prvič razkrije svojo življenjsko zgodbo od težkega otroštva pred ugrabitvijo do usodnega dne, ko je pristala v ujetništvu, v katerem je morala prenašati tako telesno kot psihično zlorabljanje. Marca 1998 je namreč neznanec desetletno Natascho ugrabil na dunajskih ulicah. Ko je leta 2006 ušla, potem ko je preživela eno najdaljših ugrabitev, je bilo njeno otroštvo izgubljeno. V delu, ki ga je prevedel Janez Lavtižar, opisuje, kako je v nevzdržni situaciji uspela manipulirati s svojim ugrabiteljem in si je s tem morda rešila življenje.

Leta 2009 je Kampuscheva postala članica organizacije PETA, ki se bojuje za pravice živali. Ustanovila je svojo lastno spletno stran in postala voditeljica pogovorne oddaje Natascha Kampusch trifft, ki jo predvaja avstrijska televizija Plus 4.