Svet 5.1.2011 6:00

V Rimu spomladi razstava umetnika 16. stoletja Lorenza Lotta

Rim, 5. januarja - Italijanska prestolnica bo spomladi gostila razstavo mojstrovin umetnika 16. stoletja Lorenza Lotta. V razstavišču Scuderie del Quirinale v središču mesta bo predstavljenih 70 slikarjevih slik. Razstava Lotta (1480-1556) nastaja v sodelovanju z vlado dežele Marche, v kateri je v Benetkah rojeni umetnik ustvaril nekatera svoja največja dela.

Kustos razstave Giovani Federico Villa je na novinarski konferenci v Anconi povedal, da bo razstava zaključila razstavni trojček, namenjen predstavitvi treh pomembnejših beneških slikarjev. Sledila bo razstavama Antonella da Messina (2006) in Givoannija Bellinija (2008), poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Antonello da Messina je bil po njegovih besedah prvi veliki portretist, ki se je posvetil tudi psihi upodobljenca, Bellini pa je iznašel tip oltarja, pri katerem je ozadje poenoteno. Lotto predstavlja sintezo obeh - uspešno je raziskoval prirodo in človeško naravo ter dosegel raven realizma in naturalizma, ki je bila zgled prihodnjim generacijam umetnikov.

Postavitev bo dvodelna - v prvem delu bo predstavljenih 13 ali 14 oltarjev, v drugem pa portreti in upodobitve svetnikov. Dela za razstavo bodo pripeljali še iz Benečija in Lombardije ter muzejev na Dunaju, v Parizu, Madridu, Moskvi in New Yorku.

Lorenzo Lotto se je rodil v Benetkah, kjer se je tudi izučil slikarstva. Čeprav velja za beneškega umetnika, pa je v rojstnem mestu imel le malo uspeha, saj je umetniško sceno tam tedaj obvladoval Tizian.