Slovenija 4.1.2011 16:09

Skupina Betontanc gre s predstavo "Show your face!" v ZDA

New York/Los Angeles, 4. januarja - Skupina Betontanc se s predstavo "Show your face!", ki so jo ustvarili skupaj z latvijsko skupino Umka.lv, odpravlja na turnejo po ZDA, kjer bodo v štirih mestih opravili 13 nastopov. Prvo predstavo bodo uprizorili v četrtek, 6. januarja, v Minneapolisu, turnejo pa bodo sklenili 23. januarja v Los Angelesu, so sporočili iz Betontanca.

V Minneapolisu bodo predstavo trikrat uprizorili v Walker Art Center, v New Yorku se bodo z njo dvakrat predstavili v sklopu festivala "Under the Radar", v Chicagu pa bodo trikrat na ogled predstave v Muzeju sodobne umetnosti. V Los Angelesu bodo v gledališču Redcat/Calarts theatre, ki domuje Walt Disneyevi koncertni hali, nastopili kar petkrat.

Predstava je nastala kot mednarodni projekt, v katerem so svoje umetniške moči združili ekipa Betontanc pod vodstvom režiserja Matjaža Pograjca in mladi latvijski mojstri gledališča objektov Umka.lv. Pri projektu sodelujeta tudi slovenski glasbeni duo Silence in latvijski glasbenik Ugis Vitinš.

Tema predstave je brezimnost in "brezobraznost" posameznika v globaliziranem svetu. Predstava je, kot so prepričani v Betontancu, vizualno atraktivna, saj gre za spoj gledališča objektov, plesa in fizičnega gledališča. V osrednji osebi, ki beži iz sveta, v katerega z lastno eksistencialno pozicijo ne zmore več poseči, se zaradi animacijske, igralske, gibalne in glasbene virtuoznosti kolektivov zgoščajo tako dramaturški pomeni kot hrepenenja gledalcev.

Skupino Betontanc je leta 1990 skupaj z mladimi ustvarjalci z različnih področij ustanovil Matjaž Pograjc. Prva predstava Pesniki brez žepov in z njo Betontanc je premiero doživela 20. maja 1990 v Ljubljani. Istega leta je skupina postala ena od rezidenčnih skupin Gledališča Glej. Sledilo je več predstav in številna gostovanja po vsem svetu.

Dvanajsta predstava "Show your face!" je nastala leta 2006 in bila premierno uprizorjena v Rigi, izbrana pa je bila tudi v tekmovalni program 42. Borštnikovega srečanja, kjer je prejela nagrado za kolektivni ustvarjalni dosežek.

Skupina Betontanc je v ZDA gostovala že petkrat, nazadnje leta 2006 s predstavo "Wrestling Dostoievsky". S predstavo so gostovali v New Yorku in San Diegu, uprizorili pa so jo tudi v Redcatu.