Slovenija 6.1.2011 10:35

Projekt Muzej Lipica prehaja v zadnjo izvedbeno fazo

Lipica, 6. januarja - Projekt postavitve muzeja Lipica prehaja v zadnjo izvedbeno fazo. V torek so namreč podpisali pogodbo za izvedbo gradbeno obrtniških in strojno instalacijskih del za oblikovanje muzeja. Prve obiskovalce bo muzej lipicanca Lipikum sprejel že letos spomladi, so sporočili iz Kobilarne Lipica.

Pogodbo sta podpisala direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf in direktor podjetja Stavbenik, gradbenik iz Kopra Peter Fabiani. Vrednost del, ki predstavljajo začetek zadnje izvedbene faze projekta Muzej Lipica, je 188.000 evrov. Izvajalec - Stavbenik, gradbenik, ki je bil na javnem razpisu izbran med sedmimi ponudniki, bo z dokončanjem stare depandanse, v kateri bo imel svoje prostore muzej, pričel takoj. Dela morajo biti zaključena do konca februarja, so zapisali v kobilarni.

Stara depandansi se nahaja v historičnem jedru Kobilarne v neposredni bližini lipiške graščine. Za potrebe ureditve muzeja je bila delno obnovljena že pred leti, končna vsebina in oblika muzejske predstavitve pa sta nastajali v zadnjih mesecih kot plod sodelovanja strokovnjakov različnih strok.

Odprtje muzeja je za Lipico izrednega pomena, saj pomeni pomemben korak k načrtovani oživitvi središčnega dela kobilarne, ki mu želijo v prihodnjih letih z umestitvijo novih vsebin in ureditvijo okolice povrniti nekdanjo vlogo in pomen, je ob podpisu pogodbe dejal Rumpf.

Projekt Muzej Lipica, v okvir katerega sodi tudi ta investicija, v višini 85 odstotkov sofinancira Finančni mehanizem EGP/Norveški finančni mehanizem, 15 odstotkov potrebnih sredstev pa zagotavlja ministrstvo za kulturo.