Svet 7.1.2011 5:00

Podaljšana razstava o Hitlerju v Nemškem zgodovinskem muzeju

Berlin, 7. januarja - Razstava Hitler in Nemci v Nemškem zgodovinskem muzeju v Berlinu je zaradi izjemnega zanimanja obiskovalcev podaljšana, so v četrtek sporočili organizatorji. Vrata naj bi sicer zaprla 6. februarja, sedaj so jo podaljšali do 27. februarja, je za francosko tiskovno agencijo povedal predstavnik za stike z javnostmi Rudolf Trabold.

Razstava, ki želi predvsem pojasniti veliko priljubljenost diktatorja in Tretjega rajha, je odprta že od oktobra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na njej je mogoče videti od propagandnih posterjev, Hitlerjevih poprsij in otroških iger do božičnih okraskov v obliki svastike, ki kažejo na navzočnost nacistične simbolike v vseh aspektih vsakdanjega življenja. Njim nasproti so predstavljeni predmeti, ki pričajo še o drugi realnosti v času Tretjega rajha - o usodi Judov, političnih oporečnikov ali duševno bolnih, za katere tam ni bilo mesta.

Doslej je razstavo videlo okrog 170.000 obiskovalcev, je še povedal Trabold.

Po pisanju komentatorjev takšna razstava pred desetimi leti v Nemčiji ne bi bila mogoča, vendar pa, kot še pišejo, razstava sledi spremenjenemu odnosu do Hitlerja v zadnjem času v Nemčiji.