Slovenija 8.1.2011 9:00

Dvorec Trebnik vendarle spet v rokah konjiške občine

Slovenske Konjice, 8. januarja - V Slovenskih Konjicah se po dolgih letih le obetajo boljši časi za tamkajšnji dvorec Trebnik, ki se v pisnih virih prvič omenja že leta 1308, a že dolgo neslavno propada. Konjiška občina je z družbo Gostinstvo Jelen in hipotekarnimi upniki, ki so bremenili objekt, podpisala sporazum, s katerim bo vendarle spet postala njegova lastnica.

Kot je za STA povedal konjiški župan Miran Gorinšek, so se s sporazumom upniki odrekli dobršnega dela terjatev do dosedanjega lastnika, Gostinstva Jelen, ki je dvorec od občine kupil leta 1996. Občina bo ob tem prevzela za okoli 460.000 evrov obveznosti do upnikov, v zameno pa bo dobila lastništvo in posest nepremičnin, ki so proste bremen.

"To pa je šele prva faza ponovne oživitve Trebnika, saj bo še letos potrebno zamenjati vsaj streho. Načrtujemo tudi prijavo na razpis ministrstva za kulturo ali na šesti razpis evropskega strukturnega sklada, zato je urejeno lastništvo vstopnica za začetek pridobivanja sredstev za obnovo," je pojasnil Gorinšek.

Kot je dodal, z odkupom občina večjih stroškov ne bo imela, saj bodo večji del kupnine poravnali iz najemnin, ki jih prejemajo od Mercatorjevega invalidskega podjetja. Ta ima namreč v objektu svoje poslovne prostore, še pred sklenjenim sporazumom pa je s pismom o nameri zagotovilo, da bo v primeru občinskega odkupa stavbe vsaj še pet let najemnik dela prostorov.

Sicer pa za drugi del objekta že obstaja gradbeno dovoljenje in dokumentacija za prebnovo v objekt z apartmaji. Kot je dejal Gorinšek, bodo za pridobivanje finančnih sredstev za zdaj vztrajali pri tem projektu, čeprav za bodočo vsebino dvorca obstaja več možnosti. Dolgoročno pa bi lahko bil ta kompleks po županovih besedah namenjen alternativni medicini, morda ureditvi zeliščnega vrta, zlasti ker želi občina v naslednjih dveh letih pridobiti v svojo last tudi okoliška zemljišča.

Zaenkrat občina tudi še nima pripravljenih izračunov o celotni vrednosti projekta, to bodo v naslednjih tednih pripravile strokovne službe. Vsekakor pa bo po Gorinškovih besedah obnova dvorca potekala po etapah.