Svet 9.1.2011 5:00

De Niro bo predsedoval žiriji letošnjega cannskega festivala

Pariz, 9. januarja - Ameriški igralec Robert De Niro bo na čelu devetčlanske žirije 64. festivala v Cannesu, ki bo pomagala izbrati dobitnika zlate palme, so organizatorji sporočili v četrtek. Festival bo potekal med 11. in 22. majem.

Cannes. Ameriški igralec Robert de Niro. Foto: Itar-Tass/STA Arhiv Itar-Tass/STA

Cannes.
Ameriški igralec Robert de Niro.
Foto: Itar-Tass/STA
Arhiv Itar-Tass/STA

Rusija. Prejemnik nagrade za življensko delo Cecil B. DeMille Robert de Niro. Foto: Itar-Tass/STA Arhiv Itar-Tass/STA

Rusija.
Prejemnik nagrade za življensko delo Cecil B. DeMille Robert de Niro.
Foto: Itar-Tass/STA
Arhiv Itar-Tass/STA

Kot eden od ustanoviteljev newyorških festivalov Tribeca in Doha Tribeca, je De Niro dejal, da "bolj spoštuje žirijo, ki jo vodi in ima pomembno vlogo v izboru filmov, ki predstavljajo najboljše iz sveta filma", poroča BBC. Dodal je, da je počaščen, saj je to zanj "redka priložnost" na festivalu, ki je eden izmed najstarejših in najboljših na svetu.

67-letni igralec, med drugim dobitnik dveh oskarjev, je sicer star znanec cannskega festivala, saj je na njem predstavil osem filmov. Dva izmed njih sta prejela zlato palmo za najboljši film. Leta 1976 je bil to Scorsesejev Taksist, v katerem je De Niro utelesil vlogo psihotičnega vietnamskega veterana, ki dela kot taksist, deset let kasneje pa je zlato palmo prejel Misijon, britanska drama režiserja Rolanda Joffeja o jezuitskem misijonu v Južni Ameriki v 18. stoletju. V njem ima De Niro vloga trgovca s sužnji, ki se spreobrne in ščiti indijansko ljudstvo pred portugalskimi kolonizatorji.