Slovenija 7.1.2011 12:19

Slike Polone Petek na ogled v novogoriški Mestni galeriji

Nova Gorica, 7. januarja - V Mestni galeriji Nova Gorica bo tokrat razstavljala Polona Petek. Razstava slik z naslovom Drobne zgodbe sveta, ki jo bodo odprli drevi ob 19. uri, bo slikarkina prva predstavitev na Goriškem. Razstavljene bodo podobe pokrajine in ljudi, ki, kot je zapisal kustos razstave Ernest Ženko, spomnijo na impresionizem.

Ustvarjanje Polone Petek je zavezano klasičnim likovnim motivom in s tem izročilu nekaterih preteklih obdobij, vendar pa po svoje odseva tudi življenje, ki ga živimo danes in ta trenutek, je v vabilu na razstavo še zapisal Ženko. Dela, na katerih umetnica slika krajino in ljudi, po njegovih besedah hitro spomnijo na impresionizem, vendar pa slikarka pravi, da, čeprav jo nekateri označujejo za neoimpresionistko, gre za drugačen način ustvarjanja.

Petkova kot svojo skicirko uporablja digitalni zapis. Njen proces ustvarjanja se namreč začne s fotografiranjem. Njene podobe tako niso vpete zgolj v slikarsko tradicijo, temveč zaradi načina dela tudi v fotografsko, kar pa je ključno za razumevanje njenega dela, ki temelji na logiki dveh medijev - fotografije in slike.

Umetnica v svojih podobah ne išče brezčasnih velikih idej, temveč izbira trenutke in jih tiho spremlja, beleži ter interpretira. Hkrati pa zna prepričljivo izpovedati tudi razpoloženja, ki jih doživi v pokrajini, in jih naslikati z natančnostjo izredno sposobnega opazovalca. Tako prvoten trenutek, ujet na fotografiji, na sliki postane nekaj več in zaživi v drugih časovnih dimenzijah, piše v sporočilu za javnost.

Kot je še zapisal Ženko, skuša večina likovnih del, ki nastajajo danes, na vsak način slediti razvoju sodobnih tehnologij, vendar pa predstavljajo velikokrat zgolj slabo kopijo dejanskosti. Ravno v tej luči pa slikarske podobe Polone Petek po njegovem prepričanju predstavljajo presenetljivo izjemo, saj gledalca izjemno subtilno nagovarjajo k razmisleku o temeljnih nasprotjih sodobnosti.

Polona Petek je leta 1994 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 2009 tudi magistrirala pri profesorici Metki Krašovec. Razstavlja od leta 1999. Razstava v Mestni Galeriji Nova Gorica bo na ogled do 27. januarja.