Slovenija 7.1.2011 13:01

Sonorični plesni solo Pobeg Vitruviana premierno v Španskih borcih

Ljubljana, 7. januarja - Predstava Pobeg Vitruviana profesorice režije zvoka in sonorične umetnice Hanne Preuss bo drevi ob 19. uri premierno uprizorjena v kulturnem centru Španski borci. Plesna predstava, razplastena z značilnim sonoričnim "surround" zvokom je preplet osebnih izkušenj umetnika v soočenju s filozofijo sodobnega življenja.

Ljubljana. Sonorična umetnica Hanna Preuss. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Sonorična umetnica Hanna Preuss.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Pobeg Vitruviana je šesti sonorični projekt Preussove po predstavah Sonoria (2006), Soniferus in zvočni sij (2007), Ptih! (2009), Sence.Misli.Risbe.Takt (2009) in Sci-fi (2010), v kateri razumsko sledimo poti umetnika od renesančnega razumskega človeka do postatomske virtualne breztelesnosti. Hkrati pa močan sonorični poseg v prostor stimulira gledalca, da dramatični okvir napolni z osebno zgodovino, so zapisali v Hanninem ateljeju sonoričnih umetnosti.

Predstava v ospredje postavlja moško telo v podobi priznanega španskega plesalca Jordija Casanovasa. Plesalec raziskuje interakcije z gostoto in delovanjem sonoričnega prostora, v katerem je zvok živ in gibčen. Na poti osvoboditve se plesalec premika skozi goste zvočne pokrajine ter skozi soobstoječe emotivne pokrajine prisotnih gledalcev.

Ljubezen do zvočne podobe filma je Preussovo v tridesetih letih ustvarjanja popeljala na sam svetovni vrh oblikovanja zvoka. Podpisuje se pod več kot 120 filmskih projektov in je dobitnica številnih nagrad. Pobeg Vitruviana je nadaljevanje sonoričnega gledališča, katerega temelji so bili postavljeni leta 2006 s predstavo Sonoria.

V pogovoru za današnji Dnevnik je Preussova dejala, da je sonorično gledališče nova avantgardna forma evropskega gledališča, ki je avtohtono nastala v Sloveniji. V gledališče prenaša "surround" filmski zvok, ki ustvarja nekakšne galaksije, v katere se umešča gledalec, je pojasnila.

Za predstavo Pobeg Vitruviana, koprodukcijo Hanninega ateljeja sonoričnih umetnosti in Španskih borcev, je svetlobo in sceno oblikoval Jaka Šimenc, videografijo pa Luka Umek. Ponovitve bodo še drevi ob 21. uri ter v soboto, 8. januarja, ob 19. in 20. uri.