Slovenija 7.1.2011 13:18

Rudi Skočir niz razstav ob 60-letnici začenja v Kobaridu

Kobarid, 7. januarja - Rudi Skočir bo v letošnjem letu, ko bo praznoval 60. rojstni dan, pripravil niz razstav po slovenskih krajih. Začenja ga v rojstnem Kobaridu, kjer bodo v prostorih Fundacije miru v Posočju drevi ob 18. uri odprli razstavo njegovih slik, v kobariški Zeleni hiši pa njegovih ilustracij za knjigo Balkanske ljudske pripovedke.

Zamisel za niz šestih razstav je Rudi Skočir dobil po uspešni predstavitvi po nekaterih muzejih in galerijah po Sloveniji pred dvema letoma. Kobaridu bodo sledile razstave v Tolminu, Idriji, Novi Gorici, Kopru in zaključna v Ljubljani.

Pri izboru del za jubilejni niz razstav je Skočir sodeloval z umetnostnim zgodovinarjem in poznavalcem njegovega dela Janezom Kavčičem. Rdeča nit vseh razstav bo ljubezen, ker pa bodo razstave gostovale v različnih prostorih, od muzejev in knjižnice do galerij, je temu prilagojen tudi izbor Skočirjevih del.

Slikarski del razstav bodo sestavljali trije ciklusi - Rojenice in sojenice, Moje kraljice in Izgubljeni raj. V krajih, kjer je poleg poleg večjih razstavnih prostorov na voljo še kakšen manjši, pa bodo obiskovalcem ponudili na ogled tudi originale ilustracij, ki jih je Rudi Skočir pripravil za izdaje knjig Andrsenovih pravljic in Balkanskih ljudskih pripovedk.

Razstavi v Kobaridu bosta odprti do 28. januarja.