Svet 10.1.2011 5:30

Milijarder Eli Broad razkril načrt za muzej v središču Los Angelesa

Los Angeles, 10. januarja - Milijarder Eli Broad je razkril načrte za muzej v središču Los Angelesa. Moderna luknjičasta struktura iz betona, ki jo je predstavil v četrtek, bo bodoče domovanje 2000 umetninam, ki sta jih z ženo zbrala v štirih desetletjih. Losangeleški župan Antonio Villaraigosa se nadeja, da bo muzej na Grand Avenue pospešil oživitev mestnega središča.

Trinadstropna "Broad Art Foundation", ki so jo zasnovali v newyorškem studiu Diller Scofidio + Renfro, deluje kot da je "oblečena" v luknjičasto gobo. Skozi številne odprtine bo svetloba prosevala na 3700 kvadratnih metrov razstavnega prostora, v kleti pa bodo depoji za hranjenje slik, skulptur in tiskov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Gradnja muzeja, ki se bo začela predvidoma pozno poleti, bo stala približno 130 milijonov dolarjev (100 milijonov evrov). Prve obiskovalce bo muzej sprejel v začetku leta 2013. Broad je napovedal, da bo prva razstava javnosti predstavila širok izbor umetnin iz njegove zbirke: dela Jeffa Koonsa, Johna Baldassarija in Cindy Sherman. V njegovi zbirki so med drugim zastopani še Jean-Michel Basquiat, Damien Hirst in Roy Lichtenstein.

Losangeleški župan Antonio Villaraigosa je navdušen nad Broadovim načrtom za gradnjo in financiranje muzeja, za katerega upa, da bo oživil projekte za prenovo mestnega središča, ki so zastali z gospodarsko recesijo, še piše AP.