Slovenija 7.1.2011 17:52

Programski svet nenaklonjen kandidatoma za generalnega direktorja EPK

Maribor, 7. januarja - Programski svet zavoda Maribor 2012, ki bdi nad projektom evropska prestolnica kulture (EPK), je danes razpravljal o kandidatih za generalnega direktorja omenjenega zavoda, a nobenemu od obeh kandidatov ni izdal pozitivnega mnenja. Razlogov za takšno odločitev ni pojasnil, hkrati pa tudi ni jasno, kaj to pomeni za nadaljnji postopek.

Generalnega direktorja imenuje mariborski mestni svet, a mora pred tem pridobiti pozitivno mnenje sveta zavoda in programskega sveta zavoda Maribor 2012 ter soglasje ministrstva za kulturo.

Na razpis, ki ga je mestni svet objavil konec novembra lani, so se prijavili sedanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja in direktor Narodnega doma Vladimir Rukavina, direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Igor Teršar in Peter Tomaž Dobrila z ministrstva za kulturo, ki je leta 2006 sodeloval pri pripravi zmagovite kandidature Maribora in partnerskih mest za EPK.

Komisija mariborskega mestnega sveta za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja se je konec decembra sestala z vsemi tremi prijavljenimi kandidati in v ožji izbor uvrstila Rukavino in Teršarja.

O njiju je danes odločal programski svet zavoda, a ga nobeden od njiju očitno ni prepričal. Tiskovni predstavnik zavoda Maribor 2012 Uroš Mencinger v današnjem pogovoru z STA ni znal povedati, kaj to pomeni za nadaljnji postopek izbire generalnega direktorja, ki je še edino prazno mesto v tričlanski upravi zavoda. Predvideva pa, da bi lahko prišlo do novega razpisa.

Programski svet zavoda se je na današnji seji tudi seznanil s predlaganimi programskimi sklopi evropske prestolnice kulture. Programske sklope - Ključi mesta, Urbane brazde, MAKS/Terminal 12 in Življenje na dotik - so članom sveta predstavili vodje posameznih sklopov in programski direktor Mitja Čander. Programski svet je sklope podprl, upravi zavoda pa predlagal, da čim prej pripravi finančno konstrukcijo in časovnico programov EPK.