Slovenija 10.1.2011 12:54

Jančarjeva Prerokba v antologiji evropske kratke proze 2011

Ljubljana, 10. januarja - Kratka zgodba Prerokba pisatelja, dramatika in publicista Draga Jančarja je bila vključena v antologijo "Best European Fiction 2011", ki je izšla pri ameriški založbi Dalkey Archive Press. V izbor je bilo vključenih 35 evropskih avtorjev, predgovor za antologijo pa je napisal priznani irski pisatelj Colum McCann, so sporočili iz založbe Modrijan.

Ljubljana. Pisatelj Drago Jančar. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj Drago Jančar.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Na Finskem živeči ameriški pisatelj Kevin Frazier je v recenziji antologije zapisal, da je Jančar s svojo zgodbo obudil spomin na kompleksno obdobje Titove vladavine in na grenko spoznanje, da trpljenje, ki je to obdobje zaznamovalo, drsi v pozabo. Jančar s svojo zgodbo sporoča, tako Frazier, da "bomo jutri tudi mi pozabljeni in nihče ne bo razumel naših zgodb".

Jančarjeva Prerokba je bila v slovenščini zadnjič objavljena leta 2009 v samostojni knjižici založbe Modrijan. Gre za zgodbo Antona Kovača, ki mesec pred zaključkom vojaškega roka naleti na straniščni zapis: "Travo boš jedel, kralj Jugoslavije. Osli te bodo jebali v debelo rit."

Ko zapis odkrije vojska v kasarni, zavladajo izredne razmere. Začne se velika preiskava in iskanje krivca, uzbune, marši in nočne straže. Kovača prevevajo strašne misli, da bi lahko prav njega osumili tega dejanja, a nekaj dni po odsluženem roku vendarle zapusti vojašnico.

Ko Kovač mnogo let kasneje na televiziji zagleda iz vojske znani obraz majorja Stankovića, kako izjavlja, da ni kriv za pokole civilnega prebivalstva, pomisli, da je bil tisti straniščni napis nekakšna prerokba. Potrditev najde v Svetem pismu, v knjigi preroka Danijela, kjer nevidna roka napiše "mane thekel phares", piše na spletni strani založbe Modrijan.

Poleg Jančarja so med drugimi z območja vzhodne in jugovzhodne Evrope v antologijo "Best European Fiction 2011" vključene še kratke zgodbe Gorana Samardžića (BiH), Vladimirja Arsenijevića (Srbija), Ognjena Spahića (Črna gora), Blažeta Minevskega (Makedonija) in Mime Simić (Hrvaška).

Prva antologija evropske kratke proze je izšla lani. Urednik obeh izborov, ameriški pisatelj Aleksandar Hemon, je med izbrane avtorje za leto 2010 vključil slovenskega pisatelja Andreja Blatnika.