Svet 12.1.2011 14:44

Mineva 70 let od smrti velikega irskega pisatelja Jamesa Joycea

Ljubljana, 12. januarja - V četrtek bo minilo 70 let od smrti irskega pisatelja Jamesa Joycea, ki sodi med najpomembnejše romanopisce 20. stoletja. Joyceov svojstven slog zaznamuje preplet notranjega monologa in toka zavesti z elementi simbolizma, psihoanalize in fantastičnega. Med njegovimi najbolj znanimi deli sta roman Ulikses in zbirka kratkih zgodb Ljudje iz Dublina.

James Joyce (1882-1941) se je rodil v Dublinu. Študiral je filozofijo in jezike. Leta 1902 je odšel v Pariz, da bi se posvetil študiju medicine in naravoslovja, tam pa se je seznanil z literarnim simbolizmom in realizmom. Leta 1904 je dokončno zapustil Irsko in živel v tujini, večinoma v Trstu, Parizu in Zürichu, kjer je leta 1941 tudi umrl.

Poleg Uliksesa in zbirke Ljudje iz Dublina literarni kritiki med vrhunce Joyceovega ustvarjanja uvrščajo še romana Umetnikov mladostni portret in Finneganovo bdenje ter zbirke pesmi Komorna glasba in Zbrane pesmi. V slovenščino so prevedena vsa ključna Joyceova dela in nekateri manj znani zapisi, ki so leta 2001 izšli pri tedanji DZS pod naslovom James Joyce: Poezija in kratka proza.

Zaradi manjšega zapleta sta Joyce in njegova žena Nora postala tudi del slovenske kulturne zgodbe. Leta 1904, ko sta zakonca potovala z vlakom proti Trstu, sta pomotoma izstopila na ljubljanski železniški postaji in bila tako primorana tam preživeti noč. Od leta 2003 na omenjeni dogodek spominja umetniško delo Jakova Brdarja na prvem peronu železniške postaje. O dogodku je leta 1994 izšla tudi zbirka kratkih zgodb Noč v Ljubljani. V njej so slovenski pisatelji in pisateljice podali svoj pogled na Joyceovo prečuto noč v Ljubljani.

V Joyceovem rojstnem Dublinu bodo obletnico smrti obeležili z brezplačnim vstopom na razstavo v Centru Jamesa Joycea. Ob 18.30 bo na vrsti predavanje uveljavljenega "joyceovca" in ustanovitelja züriške Fundacije Jamesa Joycea Fritza Senna z naslovom "Coincidental Joyce: Zürich, January 13, 1941 - and backwards" (Naključni Joyce: Zürich, 13. januar 1941 - in nazaj).