Svet 11.1.2011 6:00

Arhitekt Gehry bo sodeloval pri Barenboimovi glasbeni akademiji v Berlinu

Berlin, 11. januarja - Kanadsko-ameriški arhitekt Frank Gehry bo sodeloval pri načrtih za glasbeni center, ki ga v Berlinu načrtuje dirigent Daniel Barenboim. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa želi sodelovati pri prezidavi dosedanjega skladišča državne opere Unter den Linden za potrebe Barenboimovega inštituta (West-Eastern Divan Institute - WEDI).

S projektom so se že začeli ukvarjati Gehryjevi študentje na univerzi Yale, je povedal direktor Sklada Daniel Barenboim Carsten Siebert.

Poleg Gehryja naj bi pri projektu sodeloval še arhitekt HG Merz, ki je načrtoval tudi prenovo državne opere.

Enainosemdesetletni Gehry je med drugim načrtoval Disneyevo koncertno dvorano v Los Angelesu in Guggenheimov muzej v Bilbau.

Na pobudo Barenboima, ki je soustanovitelj West-Eastern Divan orkestra, bi z glasbenim centrom nastal prostor dialoga. Stroški projekta so ocenjeni na 20 milijonov evrov, sredstva naj bi zbrali s pomočjo donacij. Kot možen datum odprta so omenja oktober 2013.

Okrog 10.000 kvadratnih metrov veliko skladišče se je sprostilo s prenovo državne opere, nemška zvezna dežela Berlin pa se je odločila, da ga prepusti Barenboimovemu skladu.

Na inštitutu naj bi bilo prostora za 40 do 60 študentov, sicer pa načrtujejo tako predavanja in koncerte kot tečaje za glasbene pedagoge.