Slovenija 11.1.2011 16:05

Bogato leto za Moderno galerijo

Ljubljana, 11. januarja - Za Moderno galerijo bo letošnje leto prelomno, saj se bo z odprtjem novih prostorov na Metelkovi 22 vsebinsko razdelila na dve enoti - Muzej moderne umetnosti na Tomšičevi in Muzej sodobne umetnosti na Metelkovi. Kot prvo bodo v novih prostorih, ti naj bi vrata za obiskovalce odprli 21. oktobra, pripravili razstavo Internacionala.

Razstava nastaja v okviru dvoletnega evropskega projekta Internacionala, ki je nova oblika dolgotrajnejšega sodelovanja med petimi evropskimi muzeji in arhivi. Kot je za STA povedala muzejska svetovalka v Moderni galeriji Adela Železnik, je cilj projekta, da na podlagi več različnih zbirk in arhivov postavijo pod vprašaj prevladujoče kanone v umetnosti ter primerjajo lokalne razlike in podobnosti.

Kustosa razstave sta direktor M hKA (Museum van Hedenaagse Kunst) iz Antwerpna Bart de Baere in direktor barcelonskega MACBA (Museu d'Art Contemporani de Barcelona) Bartomeu Mari. V postavitev bodo vključena dela iz zbirk muzejev, ustanovnih članic Internacionale. Sočasno bodo na Metelkovi odprli novo stalno postavitev del iz zbirke Arteast 2000+.

Program Moderne galerije konec marca obeta razstavo Marka Peljhana in sodelavcev Kodirana utopija: Od Makrolaba do Iniciative arktične perspektive. Od aprila pa bo na ogled nova stalna postavitev del iz zbirk Moderne galerije, ki jo bodo pripravili umetnostni zgodovinarji Miklavž Komelj, Sergej Kapus in Beti Žerovc ter kustosi Moderne galerije.

Razstava Izbor iz umetniškega arhiva Laszla Bekeja bo vrata odprla 24. maja. Bekejev arhiv predstavlja enega od začetkov konceptualne umetniške prakse na Madžarskem. Projekt je leta 1971 iniciiral kustos in teoretik Laszlo Beke, ki je pisno zaprosil umetnike, naj mu dva meseca pošiljajo svoja dela. Ideja projekta je bila, da je dokumentacija izenačena s samim umetniškim delom, edina zahteva pa ta, da se delo pozneje lahko spravi v fascikel. Prejel je zelo raznolika dela - od formalnih eksperimentov do konceptualnih montaž in tekstualnih del.

Razstava Andrzej Wroblewski: Čakalnica, ki jo bodo odprli 23. junija, bo predstavila izbor del poljskega slikarja in likovnega kritika Andrzeja Wroblewskega (1927-1957), pri čemer bo sledila predvsem vprašanju čakanja oziroma mentaliteti čakalnice. Heiner Müller je na začetku 90. let, tudi glede na razliko z mentaliteto potovanja, ki je v opusu Wroblewskega prav tako prisotna, skušal opredeliti življenje v vzhodnem bloku. Razstavo bo pospremil izbor del slovenskega povojnega slikarstva, ki se bo osredotočil na določene vzporednice in razlike, tako formalne kot vsebinske.

Od 23. septembra do 20. november bodo v Moderni galeriji gostili 29. Mednarodni grafični bienale, ki ga organizira Mednarodni grafični likovni center, za 15. september pa napovedujejo odprtje retrospektivne razstave Metke Krašovec. Retrospektiva ob umetničini 70-letnici bo namenjena pregledu njenega opusa od začetkov v 60. letih do danes. Predstavljeni bodi tematsko-kronološki sklopi t.i. metafizični prostori, slikarstvo iz obdobja nove podobe, neoklasicistična podoba in risbe.

Mala galerija na Slovenski cesti 35 pa bo v letošnjem letu gostila razstavo Mihe Vipotnika, predstavitev sodobne palestinske umetnosti, ki jo bo pripravila gostujoča kustosinja Galit Eliat, april in maj bosta namenjena Terminu Igorja Zabela. V juliju in avgustu bo na ogled razstava ruskega kolektiva Chto delat?, v septembru in oktobru bo razstavljal Tugo Šušnik, v novembru Marija Mojca Pungerčar in v decembru Mladen Stropnik.

Moderna galerija bo s svojimi deli gostovala tudi na tujem. Od 14. maja do 26. septembra bo izbor del iz njenih zbirk predstavljen v barcelonskem muzeju MACBA.