Slovenija 15.1.2011 12:00

Prelet januarskih in februarskih Cvetličarninih koncertov

Ljubljana, 15. januarja - Ljubljanska Cvetličarna bo v tem in naslednjem mesecu razveselila tako ljubitelje pristnega rocka in metala kot nekoliko nežnejše duše. Prvi bo 27. januarja nastopil dalmatinski poet Gibonni. Februarja bo moč slišati hrvaško zasedbo Psihomodo pop, uspešnice Led Zeppelinov in AC/DC ter tri metalske skupine, med njimi Apocalyptico.

Zlatan Stipišić z vzdevkom Gibonni je eden najuspešnejših hrvaških glasbenikov, ki je s svojimi dalmatinskim šarmom in občutkom za glasbo osvojil srca tudi zunaj domovine. Najbolj zvesto poslušalstvo, poleg hrvaškega, ima prav v Sloveniji. Glasbeno pot je začel v hard rock bandu Osmi putnik, kasneje pa je iz njega privrel melanholični mediteranski značaj v vsej njegovi intimnosti.

Hrvaška rock skupina Psihomodo pop se že 27 let naslanja na primarni rock zvok skupin, kot so Rolling Stones, Iggy & The Stooges, Lou Reed, Velvet Underground, T-Rex, The Vibrators in Ramones. S skladbami, kot so "Kad sam imao 16", "Osjećam se haj, mozak baj, baj", "Frida", "Natrag u garažu", "Telegram Sam", "Ramona" in "Ja volim samo sebe", navdušijo povsod, kjer nastopijo, tudi po zaslugi karizmatičnega pevca Davorja Gobaca. V Cvetličarni bodo nastopili 5. februarja.

Uspešnice britanske skupine Led Zeppelin bo 12. februarja odigrala njihova "tribute to" skupina Letz Zep, prav tako iz Velike Britanije. Letz Zep imajo na repertoarju več kot 50 pesmi legendarne četverice in s tem pokrivajo njihovo celotno diskografijo. Poslušalci se lahko nadejajo pesmi, kot so "Black Dog", "Babe I'm Gonna Leave You", "Kashmir" ali ponarodela "Stairway to Heaven". Skupina, nad katero je navdušen sam Jimmy Page, bo prvič nastopila v Sloveniji.

Še ena "tribute to" skupina iz Velike Britanije bo nastopila 19. februarja. To bo zasedba Dirty DC, ki, kot namiguje že naslov, izvaja glasbo avstralskih hard rockerjev AC/DC. Dirty DC s svojimi koncerti po Evropi že od leta 1998 navdušujejo oboževalce AC/DC s skladbami, kot so "Highway to Hell", "Thunderstruck", "Moneytalks", "Let's Get It Up", "You Shook Me All Night Long" in druge. Tisti, ki so jih že slišali v živo, po besedah organizatorjev trdijo, da zvenijo kot pravi AC/DC.

Za privržence trših zvokov bo 22. februarja najprej poskrbela finska Apocalyptica. Heavy metal band klasično izobraženih čelistov je v Sloveniji nastopil že večkrat, nazadnje leta 2008 v Tolminu. Začeli so kot združba, posvečena glasbi Metallice, in leta 1996 izdali prvenec s predelavami njihovih skladb "Plays Metallica with Four Cellos". Kasneje so se posvetili lastnemu zvoku, ki črpa tako iz klasične glasbe kot različnih podzvrsti metala.

Še en metal koncert se obeta zadnjo februarsko soboto, ko bo nastopila skupina Sonata Arctica, prav tako s Finske, ob njej pa je napovedana še zasedba Labyrinth iz Italije.