Slovenija 11.1.2011 11:59

Primorska gledališča ustanovila nagrado tantadruj

Koper, 11. januarja - Slovensko stalno gledališče Trst, SNG Nova Gorica in Gledališče Koper, tri poklicna gledališča in središča kulturnega življenja Primorcev v Sloveniji in Italiji, so ustanovila gledališko nagrado, poimenovano tantadruj. Prvič jo bodo podelili maja v Trstu, ko bodo razglasili nagrajenca za življenjsko delo ter igralca in gledališki dosežek sezone.

Pismo o nameri, da bodo v letu 2011 ustanovili in prvič podelili gledališko nagrado Primorske, so umetniški vodje treh gledališč, Primož Bebler, Ira Ratej in Katja Pegan, podpisali decembra lani. Ker se je ideja rodila v letu Cirila Kosmaća, nosi ime junaka njegove novele, ki razpira vprašanja o svobodi in sreči. Z nagrado tantadruj želijo primorska gledališča počastiti ustvarjalce sodobnega primorskega gledališča in njihove dosežke, so sporočili podeljevalci nagrade.

O treh strokovnih nagradah tantadruj, nagradi za življenjsko delo ter nagradah za najboljšo igralsko stvaritev in najboljšo uprizoritev iztekle sezone, bosta odločali neodvisni tričlanski komisiji.

Tantadruja za življenjsko delo bo dobil ustvarjalec, ki je s svojim delom zaznamoval primorsko gledališče oziroma prispeval k njegovemu vzponu. Kandidate bodo nominirala gledališča, žirija pa se bo lahko odločila tudi samostojno in nagradila ustvarjalca, ki ni bil nominiran. Prvega dobitnika tantadruja za življenjsko delo bo izbrala žirija v sestavi Boris Cavazza, Zdenka Lovec in Minu Kjuder.

Dobitnika tantadruja za igralski dosežek bo komisija, ki jo letos sestavljajo Matej Bogataj, Marko Sosič in Mojca Kranjc, izbrala med igralkami in igralci, ki so nastopili v premiernih uprizoritvah sezone in so jih v ocenjevanje predlagali umetniški vodje treh gledališč.

Ista komisija bo izbrala tudi dobitnika nagrade za gledališki dosežek. Ta bo lahko podeljena za režijo, predstavo kot celoto, dramsko besedilo, dramatizacijo, dramaturgijo, prevod, lektorsko delo, scenografijo, kostumografijo, koreografijo, animacijo, glasbo ali drug vrhunski gledališki dosežek.

Priznanja bodo prvič podelili na odru najstarejšega primorskega poklicnega gledališča v Trstu, v prihodnje pa se bo podelitev selila.

Umetniški vodje poudarjajo, da gledališče na Primorskem ohranja in krepi svoj pomen. Povezovanje ob nagradi tantadruj si bodo tri primorske gledališke hiše prizadevale nadaljevati z novimi pobudami in prispevki k oblikovanju skupnega primorskega gledališkega prostora, v katerem bodo nagovarjala skupno občinstvo in obenem ohranjala svoj individualni značaj.