Slovenija 11.1.2011 13:21

Hanzi Gabriel bo prejel letošnjo Tischlerjevo nagrado

Celovec, 11. januarja - Tischlerjevo nagrado, ki jo kot največje priznanje med Slovenci na avstrijskem Koroškem podeljujeta Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ), bo letos prejel Hanzi Gabriel. Nagrajenec je mentor več tamburaških skupin in soavtor knjige o tamburaštvu na avstrijskem Koroškem. Nagrado bo prejel konec meseca v Celovcu.

Hanzi Gabriel se je rodil v Šentjanžu v Rožu na avstrijskem Koroškem in tam preživel mladost. Že kmalu se je vključil v domačo tamburaško skupino, kasneje pa je na celovškem glasbenem konservatoriju študiral glasbo in študij nadaljeval še na Dunaju. Tam se je zaposlil v Theater an der Wien in kasneje v Volksoper, vseskozi pa je ostal tesno povezan s kulturnim življenjem Slovencev na avstrijskem Koroškem.

Gabriel je bil pobudnik ustanovitve in mentor več tamburaških skupin, ki so tako nadaljevale več ko 100-letno tradicijo tamburaštva med koroškimi Slovenci. Skupaj z Vlasto Lokar Lavrenčič je leta 2005 izdal obsežno knjigo Na sledeh tamburaštva na Koroškem. Poleg tega je na Dunaju ustanovil tamburaško skupino Fermata, ki združuje predvsem v avstrijski prestolnici živeče Slovence, mentor in pobudnik igranja na tamburice pa je bil tudi med Hrvati na avstrijskem Gradiščanskem.

Tischlerjeva nagrada je poimenovana po ustanovitelju NSKS in prvem ravnatelju Slovenske gimnazije v Celovcu Jošku Tischlerju. Med prejemniki so bili med drugim zgodovinar Bogo Grafenauer, pesnica Milka Hartman, slikar in grafik Valentin Oman, predsednik prve slovenske demokratično izvoljene vlade Lojze Peterle, lani pa jo je prejela mezzosopranistka svetovnega slovesa Bernarda Fink-Inzko. 32. Tischlerjevo nagrado bosta NSKS in KKZ podelila 24. januarja v Celovcu.