Slovenija 11.1.2011 16:28

Carmina Slovenica s predsednikom republike v Rimu

Maribor/Rim, 11. januarja - Zbor Carmina Slovenica pod vodstvom Karmine Šilec se naslednji teden odpravlja v Rim, kjer bo 18. januarja izvedel samostojni koncert ob obisku predsednika republike Danila Türka. Sledila bo avdienca pri papežu Benediktu XVI. v Vatikanu, kjer bo zbor zapel delo s programa Musica Inaudita, ki je pred devetimi leti že odmeval v Rimu.

Maribor. Zbor Carmina Slovenica pod vodstvom dirigentke Karmine Šilec. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Zbor Carmina Slovenica pod vodstvom dirigentke Karmine Šilec.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Zbor bo najprej nastopil v rimskem kulturnem centru Auditorium, med poslušalci pa bo tudi italijanski predsednik Giorgio Napolitano, so danes sporočili s sedeža zbora v Mariboru.

Carmina Slovenica je leta 2002 že nastopil v Rimu, in sicer v Vatikanu, kjer je s programom Musica Inaudita - še ne slišana glasba - pisal prav posebno zgodovino. Po več stoletjih je kot prvi ženski ansambel, ki ni del zbora Sikstinske kapele, nastopil na večernici v čast svetnici Sv. Brigiti Švedski v baziliki sv. Petra v Vatikanu.

Ta glasba je sedaj izšla na dveh zgoščenkah, katerih promocija bo prav 18. januarja v Auditoriumu v Rimu. Na avdienci v Vatikanu bodo papežu Benediktu XVI. izročili posebno izdajo obeh zgoščenk.

Program Musica Inaudita zajema glasbo, nastalo v ženskih samostanih od 9. do 17. stoletja. Avtorica projekta in dirigentka zbora Karmina Šilec je na dveh zgoščenkah zbrala dela skladateljic redovnic in glasbo, ki se je izvajala v ženskih samostanih, od bizantinske Kassie do lombardijskih redovnic, od prerokinje Hildegarde do črnske sužnje v baročni Mehiki.