Slovenija 12.1.2011 11:48

Ilustracije iz knjige Za devetimi gorami v steklenem atriju Mestne hiše

Ljubljana, 12. januarja - V steklenem atriju ljubljanske Mestne hiše bodo ob 18. uri odprli razstavo ilustracij Ančke Gošnik Godec in Zvonka Čoha iz knjige Za devetimi gorami, ki je izšla pri Mladinski knjigi. Izbor in redakcijo za zbirko 54 slovenskih ljudskih pravljic, ki doslej še niso bile objavljene, je opravila Anja Štefan.

Kot so za STA povedali na ljubljanski mestni občini, bo na ogled deset originalnih ilustracij z merami 100 x 70 centimetrov.

Ančka Gošnik Godec (1927) je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Podiplomski študij grafike je nadaljevala pri profesorju Božidarja Jakcu. Ilustrirala je več kot 100 slikanic in otroških knjig, zlasti slovenskih ljudskih pravljic, otroških knjig in pripovedi priznanih pisateljev. Za svoje delo je prejela številna priznanja in nagrade.

Akademski slikar Zvonko Čoh se je rodil leta 1956 v Celju. Njegov opus vsebuje prek 40 ilustriranih knjižnih del, za katera je bil večkrat nagrajen. Danes kot svobodni umetnik ustvarja predvsem ilustracije za otroško literaturo ter animirane filme in TV spote.

Ančka Gošnik Godec velja za legendo slovenske ilustracije, Zvonko Čoh pa je na najboljši poti, da to postane. Kombinacija dveh tako različnih pristopov in slogov ni bila naključna, saj skuša na najboljši način upodobiti na eni strani pravljičnost in liriko, ki veje iz teh pripovedi, na drugi pa hudomušnost in humor, včasih skoraj ironičnost ljudskega pogleda na življenje in karakter slovenskega človeka, je zapisano v sporočilu za javnost.

Razstava, ki bo na ogled do 20. februarja, je nastala v sodelovanju Mestne občine Ljubljana in galerije Sončnica, ki deluje pod okriljem Mladinske knjige.