Slovenija 12.1.2011 14:20

Odkrivanje Lili Novy v Cankarjevem domu

Ljubljana, 12. januarja - V Cankarjevem domu bo drevi ob 20. uri premiera večmedijske predstave Nekega dne in neke noči: Odkrivanje Lili Novy avtorice Barbare Kapelj Osredkar. Kapelj Osredkarjeva je predstavo, v kateri nastopata Martina Maurič Lazar in Gregor Luštek, tudi zrežirala ter poskrbela za sceno in kostume.

Kot je zapisala avtorica, je njeno otroštvo zaznamovano s staro Ljubljano, v kateri je živela. Sprehajala se je mimo Schweigerjeve hiše na Mestnem trgu in tamkajšnjega obraza Lili Novy, izklesanega v kamen. Mogočna hiša s portretom lastnice je vedno znova burila njeno domišljijo.

Vendar pa je Barbara Kapelj Osredkar poleg knjige Jožeta Javorška in poglavja v Obrazih Josipa Vidmarja našla le malo zapisov, ki bi pričali o njej. Zato se je podala na pot zvočnega dokumentarca. Sledili so pogovori z ljudmi, ki so pesnico poznali.

Na tej točki se je tudi zavedala, kako se lahko biografija nekoga piše z različnih strani in kotov ter da je končno zgodbo nemogoče sestaviti. Po vseh zgodbah je poezijo Lili Novy začela brati drugače, saj so se v njej razkrivala povsem avtobiografska občutja. Spoznala je, da so njene zbirke pesmi njena popolna avtobiografija.

Zgradila je delno dokumentarno strukturo, prepleteno z njeno poezijo, in "pognala na oder" dva komentatorja, otroka, ljubimca, klovna in angela, ki se igrata na božični večer na Klosterwiesergasse v Gradcu vedno isto zgodbo: odkrivata in podoživljata občutek o njenem življenju, da bi razpletla le del njenega donečega koraka, odmev njenega glasu, je zapisano v sporočilu za javnost.

Barbara Kapelj Osredkar (1974) že več kot desetletje ustvarja avtorske projekte. Med njena najodmevnejša dela sodijo predstava Ženska dela: Obrobljanje, vozlanje, pletenje, tkanje v Moderni galeriji (2000), A.D. Anno demoni na festivalu Ana Desetnica (2002), Gon v Slovenskem mladinskem gledališču (2005), Mesto vzdihljajev na festivalu Ana Desetnica (2006) in zvočno-prostorski instalaciji Naša in Tvoja na festivalu Mesto žensk leta 2008.

Zadnji dve leti je živela v San Franciscu, kjer je med drugim ustvarila avtorski projekt Pletenje-Knitting, ki je bil premierno uprizorjen na festivalu Fringe v San Franciscu leta 2009 in na festivalu Ex ponto v Ljubljani. Za svoje delo je prejela Severjevo nagrado.