Slovenija 12.1.2011 20:01

Kontič: Država mora odigrati svojo vlogo pri EPK 2012

Velenje, 12. januarja - Velenjski župan Bojan Kontič je po današnjem srečanju s partnerji v projektu Maribor-Evropska prestolnica kulture (EPK) 2012 povedal, da se v najkrajšem času želijo srečati tudi s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, saj gre za projekt, ki je tudi državni. Dejal je, da projekt EPK 2012 ni ne mariborski in ne projekt sodelujočih občin.

Velenje, občina. Velenjski župan Bojan Kontič. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Velenje, občina.
Velenjski župan Bojan Kontič.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Po Kontičevih besedah gre za državni projekt, v katerem sodelujoči partnerji predstavljajo državo, zato to pomeni, da mora država odigrati pomembno vlogo tako v programskem delu, predvsem pa v investicijskem, kjer je najpomembneje zagotoviti sredstva za financiranje projekta EPK 2012.

Kontič problem vidi v tem, da v letošnjem državnem proračunu za naložbe v omenjeni projekt država ni zagotovila nobenih sredstev, zato udeleženci v projektu zahtevajo rebalans proračuna. Po oceni Kontiča bi bilo najslabše, da bi bil projekt ogrožen in da bi Evropi morali sporočiti, da nismo sposobni izpeljati projekt, na katerega smo se sami prijavili in ga tudi dobili.

Meni tudi, da je bilo precej dragocenega časa v preteklosti že izgubljenega, ostalo je le še 11 mesecev do pričetka EPK 2012, do takrat pa je treba še ogromno stvari narediti. "Župani se tega zavedamo in smo odgovorni do tega projekta, vendar je odgovorna tudi vlada," pravi Kontič.

Dodal je še, da se bodo župani vseh šestih partnerskih mest v EPK 2012 znova srečali prihodnji teden, do takrat pa bodo vodilni v Javnem zavodu Maribor 2012, koordinatorji projekta in finančniki v posameznih sodelujočih občinah dorekli način financiranja projekta po občinah.