Slovenija 12.1.2011 19:43

Predstavili knjigo o Kitajski po hladni vojni

Ljubljana, 12. januarja - Pri Založbi FDV je izšla knjiga Marjana Cencena Mednarodni položaj Kitajske po koncu hladne vojne. Kitajska v svetu zavzema vse pomembnejšo vlogo, tega pa bi se morali bolj zavedati tudi v Sloveniji ter okrepiti poznavanje in odnose s to azijsko velesilo, v delu ugotavlja nekdanji slovenski veleposlanik v Pekingu.

Osrednja tematika knjige je razvoj Kitajske po koncu hladne vojne, dotakne pa se tudi pomembnejših poglavij kitajske zgodovine.

Kot je Cencen pojasnil na predstavitvi v prostorih Slovenskega društva za mednarodne odnose, je namen njegovega dela med drugim pojasniti, kako se je Kitajska znašla v položaju, v katerem je trenutno. Okoliščine, med njimi je verjetno najpomembnejša svetovna gospodarska kriza, so jo prisilile, da zavzame pomembnejšo vlogo v svetu.

V Evropi je v odnosih s kitajsko administracijo veliko stereotipov. Njihovo ravnanje je najlažje razumeti, če poznamo njihove interese. To velja tudi za vprašanje človekovih pravic, ki jih na Kitajskem razumejo drugače kot na Zahodu, kar v pogovorih radi poudarijo, je povedal.

Skozi zgodovino je pravzaprav opazna težnja kitajskih voditeljev, da ohranjajo notranjo stabilnost, kar kljub hitremu razvoju ostaja stalnica še danes, to pa se pozna tudi v ravnanju Kitajske v mednarodni skupnosti.

Marjan Cencen je bil veleposlanik v Pekingu med letoma 1995 in 2000 ter 2005 in 2009. Na ministrstvu za zunanje zadeve je zaposlen od leta 1992. Med drugim je bil predavatelj za podiplomske študente na fakulteti za družbene vede, objavljal pa je tudi strokovne članke s področja politologije in geografije. Danes je na ministrstvu koordinator za sodelovanje z Evropskim parlamentom.