Slovenija 13.1.2011 14:01

Na Ravnah na Koroškem slikarska razstava Saše Vrabiča

Ravne na Koroškem, 13. januarja - V galeriji Kulturnega centra Ravne na Koroškem, ki so ga odprli aprila lani, bodo danes ob 18. uri odprli razstavo slikarja Saše Vrabiča z naslovom Razmeroma dostopne slike. Na ogled bo 23 likovnih del, ki so nastala v zadnjih petih letih. Razstava bo odprta do 13. februarja.

Slovenj Gradec, kulturni dom. Kustosinja slikarske razstave Saše Vrabiča Milena Zlatar. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Slovenj Gradec, kulturni dom.
Kustosinja slikarske razstave Saše Vrabiča Milena Zlatar.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Naslov razstave bi v času potrošniške družbe lahko razumeli kot namig na ugodno ceno slik, ki naj bi pritegnila občinstvo, je za STA povedala kustosinja razstave Milena Zlatar. "Hkrati bi to dostopnost lahko povezali z razumevanjem intuitivnih vzgibov njihovega nastanka, kot vez med očetom in sinom," je dodala in pojasnila, da je Vrabič slikal skupaj s svojim šestletnim sinom.

S tem Vrabič po besedah Zlatarjeve vnaša v umetnine igrivost in neposrednost, ki sta značilni za otroka. "Akademski slikar tu sestopa s piedestala akademske veličine zato, ker vključuje tudi ustvarjanje otrok," je poudarila.

Za razstavo Vrabičevih del so se odločili ne le zaradi dejstva, da je umetnik po rodu s Koroške, ampak tudi zato, ker je eden najperspektivnejših umetnikov svoje generacije, ki ga odlikuje prepletanje različnih medijev, od avdiovizualnih, grafičnih, slikarskih eksperimentov do filma, videa in glasbe, je še povedala kustosinja.

Akademski slikar Sašo Vrabič se je rodil leta 1974 v Slovenj Gradcu, živi pa v Ljubljani. Slikarstvo je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1997 diplomiral in leta 2002 na oddelku za grafiko magistriral.

V desetletju ustvarjanja ima za seboj več kot 20 samostojnih razstav, sodeloval je na 140 skupinskih razstavah in projektih v 26 državah. Prejel je več nagrad in priznanj.