Slovenija 13.1.2011 10:43

V Mestnem muzeju Ljubljana predstavitev zgodb desetih Ljubljančank

Ljubljana, 13. januarja - V Mestnem muzeju Ljubljana vrata odpira razstava Ženski svet(ovi): Zgodbe, ki skozi zbrane predmete pripoveduje tematske zgodbe desetih Ljubljančank, rojenih med letoma 1927 in 1946. Vsaka zgodba je odraz časa in prostora, v katerem se je dogajala, so v muzeju zapisali ob razstavi. Razstavo bodo odprli ob 18. uri.

Razstava je hkrati, gledana skozi prizmo dveh mladih žensk, avtorice in oblikovalke razstave, pobuda za razmislek o današnji ženski, njenih svetovih in medgeneracijski povezanosti.

Razstava je plod več kot enoletnega dela kulturne etnologinje in antropologinje Saša Starec, članica študijske skupine Muzej od blizu, ki deluje pod okriljem Mestnega muzeja. Ta si je za temo drugega letnika programa Muzej od blizu izbrala samostojno delo s študijsko skupino Mestni muzej Ljubljana in Ljubljančani ter pripravila razstavo. K sodelovanju je pritegnila Uršo Kikelj, absolventko etnologije in kulturne antropologije ter Visoke šole za dizajn v Ljubljani. Mentorica projekta in obeh skupin je muzejska svetovalka Janja Rebolj.

Skupina Mestni muzej Ljubljana in Ljubljančani je bila ustanovljena pred desetletjem z namenom dodajanja novih obrazov k stalni razstavi Mestnega muzeja Ljubljana Obrazi Ljubljane, in sicer skozi življenjske zgodbe in zbrane predmete članic skupine. Zgodbe, ki so jih Starčevi zaupale članice skupine, "niso povprečne zgodbe, temveč zgodbe, ki bodo dale misliti tudi sodobnim ženskam," je za današnje Delo povedala avtorica razstave.

Razstavo bosta spremljala dva dogodka. Prvi, 19. januarja v kavarni Mestnega muzeja, bo prinesel zgodbo znane Slovenke, profesorice Gabi Čačinovič Vogrinčič. Drugi, ki bo 2. februarja prav tako v kavarni Mestnega muzeja, bo preko moderiranega klepeta z nosilkami zgodb omogočil nove poglede v razstavljene zgodbe in predmete.

Razstava bo na ogled do 13. februarja. Iz Ljubljane se bo 16. februarja preselila v Muzej novejše zgodovine v Celju, kjer bo na ogled do 16. marca.