Slovenija 13.1.2011 14:11

Saša Pavček svojo poezijo prenesla v predstavo

Koper, 13. januarja - Igralka Saša Pavček bo v Gledališču Koper drevi ob 20. uri v obliki gledališke predstave premierno predstavila pesmi, ki jih je lani izdala v prvencu Obleci me v poljub. Interpretirala jih bo ob temperamentni in čutni glasbi treh spremljevalnih glasbenikov.

Pesmi v pesniškem prvencu znane igralke, tudi avtorice dramskih in drugačnih besedil, imajo največ povedati o ljubezni. Skoraj vsaka pesem v knjigi premore zgodbo. Lahko so kratke in lapidarne, z dogodkom, ki ima v sebi pol sveta, lahko pa so to tudi obsežne pesmi z epsko-dramsko zasnovo.

Najpogostejši besedi v naslovih sta poljub in srce, dva označevalca, ki opravljata svojo prastaro nalogo na tako izviren način, kot da jo opravljata prvič. In to v jeziku, ki ne išče artizma, saj mu je umetniška veščina kar dana. Pravzaprav gre za jezik, ki podaja strasten dialog z ljubljenim, z ljubeznijo in, v drugem delu knjige, tudi s pesnico samo, piše v vabilu na predstavo.

"Z improviziranjem ob pesmih, ki pripovedujejo ljubezensko zgodbo, je nastala glasba, ki ima prvine muzikala in filmske glasbe. Prav ta glasba je doprinesla, da lahko izvajam svoje pesmi v obliki gledališke predstave, kjer se čas za eno uro ustavi in gledalca prestavi v prostor čutnosti in emotivnosti," je o svoji predstavi zapisala članica SNG Drama Ljubljana.

Glasbo bodo izvajali Aljoša Rijavec (klavir), Šemsudin Dino Džopa (kitara) in Jan Oršič (bas kitara).