Slovenija 13.1.2011 15:26

Vlada spomenike v vasi Vrba na Gorenjskem razglasila za kulturne spomenike

Ljubljana/Kranj, 13. januarja - Vlada je na današnji seji sprejela odlok o razglasitvi spomenikov v vasi Vrba na Gorenjskem za kulturne spomenike državnega pomena. Za kulturne spomenike je razglasila rojstno hišo Franceta Prešerna, cerkev sv. Marka in vaško (srenjsko) lipo, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Žirovnica. Žirovniški župan Leopold Pogačar. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Žirovnica.
Žirovniški župan Leopold Pogačar.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Vrba. Cerkev sv. Marka. Foto: Tinkara Zupan/STA.

Vrba.
Cerkev sv. Marka.
Foto: Tinkara Zupan/STA.

Vrba. Rojstna hiša pesnika Franceta Prešerna. Foto: Tinkara Zupan/STA

Vrba.
Rojstna hiša pesnika Franceta Prešerna.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, navedene enote predstavljajo izjemen del zgodovinske in simbolne identitete Slovenije in jih je bilo zato potrebno enotno zaščititi kot kulturne spomenike državnega pomena. Razglasitev omogoča boljšo posamezno in celostno prepoznavnost ter spodbuja spomeniškovarstveno in znanstvenoraziskovalno delo ter primerno rabo spomenikov.

Župan občine Žirovnica Leopold Pogačar, ki si je več let prizadeval za takšno uradno priznanje pomena Prešernove hiše, je, kot je povedal za STA, zadovoljen. "Glede na dolgoletno željo in trud tako občine kot tudi zavoda za varstvo kulturne dediščine današnje sprejetje odloka o razglasitvi Prešernove hiše, cerkev sv. Marka in lipe v Vrbi za kulturni spomenik državnega pomena predstavlja končno priznanje tem objektom kot objektom, ki imajo resnični pomen z vidika kulture in zgodovine v ožjem in širšem slovenskem prostoru," je poudaril.

Pojasnil je, da razglasitev omenjenih objektov za kulturne spomenike državnega pomena zavezuje državo, da bo za te objekte tudi ustrezno skrbela. "Do sedaj se je morala občina na primer sama ubadati s problemom dostopa do cerkvice, odslej pa bo morala država poskrbeti, da je tak kulturni objekt dostopen širši množici, zato se bo v reševanje te problematike vsekakor morala vključiti," je dejal župan.

Po njegovih besedah je tudi pomembno, da v primeru kakršnihkoli odtujitev zemljišč na tem območju občina ne bo več imela predkupne pravice, ampak bo ta pravica pripadla državi. Če bi se torej sosed Prešernove hiše, s katerim imajo upravljavci in občina težave, odločil za prodajo svojih nepremičnin in zemljišč, bi država uveljavljala predkupno pravico.

Na razglasitev Prešernove hiše, pripadajoče lipe in bližnje cerkve sv. Marka za kulturni spomenik državnega pomena so na občini Žirovnica čakali že dolgo. Zanjo so si prizadevali vsaj zadnjih osem let. Letno dni po obljubi, ki jo je na slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku dala vlada, pa je bil odlok vendarle sprejet.

Besedilo odloka je bilo pripravljeno že pred novim letom. Občina Žirovnica je tedaj nanj dala nekaj pripomb, ki so se nanašale zlasti na širše vplivno območje omenjenih treh spomenikov. Dosegla je, da se je vplivno območje glede na prvotni predlog zavoda za varstvo kulturne dediščine bistveno zmanjšalo. Tako prebivalci Vrbe in okoliških krajev, ki imajo že sicer težave s pridobivanji soglasij za različne posege v prostor, ne bodo po nepotrebnem še dodatno obremenjeni.

Pogačar pričakuje, da bo sodelovanje lokalne skupnosti in države oziroma zavoda za varstvo kulturne dediščine iz Kranja korektno in da bodo skupaj našli stičišča pri reševanju vsakodnevnih težav. Trenutno je pereče predvsem vprašanje dostopa do cerkve, medtem ko je vprašanje asfaltiranja parkirišča že rešeno. Občina je pristala na hortikulturno ureditev parkirišča in na položitev tlakovcev, ki bodo namesto belih črt označevali parkirne bokse.