Slovenija 14.1.2011 10:01

V Cankarjevem domu gledališka predstava z ekološko vsebino

Ljubljana, 14. januarja - V Štihovi dvorani Cankarjevega doma bo ob 18. uri premiera predstave Do konca sveta avtorice Drage Potočnjak v režiji Matjaža Latina. Vzgojno-izobraževalna predstava se načelno in angažirano, a tudi humorno loteva odnosa mladih do okolja. V njej nastopajo Maša Derganc, Aljoša Ternovšek in Bojan Emeršič.

Kostumi in scena so delo Barbare Stupica, video je prispeval Nejc Saje.

"Ljudje smo se izkazali kot precej nehvaležni prebivalci planeta. Tega smo se začeli zavedati šele ob alarmantnih napovedih znanstvenikov in okoljevarstvenikov o prihodnosti Zemlje. Je človek res predvsem njen uničevalec in izkoriščevalec? Je mogoče, da se iz proizvajalca predvsem smeti nazadnje le spremeni v varovalca okolja," so o predstavi zapisali v Cankarjevem domu.

In še: Že zdavnaj bi morali vsi reciklirati, zmanjšati porabo na vseh ravneh, se odreči vsemu, kar ni nujno. Reklamna industrija pa ni bila še nikdar močnejša. Potrošnika začne bombardirati že v plenicah. Časa za sprenevedanje ni. Vemo, kaj je treba storiti, so prepričani ustvarjalci predstave.

Režiser Latin pa je zapisal: "Ob iskanju teme za vzgojno-izobraževalno predstavo je izbira verjetno neskončna, vendar naravovarstveno ozaveščanje zavzema položaj, ob katerem so vse druge teme nepomembne in smešne. Onesnaževanje narave, predvsem pa naših glav, zaradi dobička je problem številka ena današnjega časa."