Slovenija 14.1.2011 10:06

Znane predstave 41. tedna slovenske drame

Kranj, 14. januarja - Selektor Marko Sosič je izbral predstave tekmovalnega in spremljevalnega programa 41. tedna slovenske drame, ki bo v Prešernovem gledališču Kranj predvidoma potekal med 21. marcem in 1. aprilom. Tudi letošnji izbor po mnenju selektorja poglablja teme, ki kritično reflektirajo stanje sodobnega človekovega duha in družbe.

Marko Sosič je v tekmovalni program uvrstil predstave Žabe (Mestno gledališče Ptuj), Jakob Ruda (Prešernovo gledališče Kranj), Totenbirt (SNG Drama Ljubljana), Zaljubljeni v smrt (Slovensko stalno gledališče Trst), Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! (Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana), Nekropola (Društvo Celinka, KUD Pod topoli in Mestno gledališče Ljubljansko) in Hlapce/Komentirana izdaja (Anton Podbevšek Teater Novo mesto in Prešernovo gledališče Kranj).

V spremljevalni program pa je Sosič, ki je z letošnjim izborom sicer zaokrožil svoj dveletni selektorski mandat, uvrstil predstave Da, gospod! (Gledališče Koper - Teatro Capodistria), Pes, pizda, peder (Mestno gledališče ljubljansko in Imaginarni), 5fantkov.si (Mestno gledališče ljubljansko) in Misterij žene (ŠKUC gledališče Ljubljana).

Kot je Sosič zapisal v obrazložitvi, si je ogledal 37 predstav, svoj izbor pa je zasnoval po enakih kriterijih kot lani. Selekcijo je tako opravil med izrazito dramskimi tekstovnimi predlogami oziroma med predstavami z izrazitim avtorskim režijskim branjem v povezavi z uprizoritveno poetiko in estetsko inovativnostjo.

Letošnje predstave, ki jih je Sosič uvrstil v tekmovalni in spremljevalni program, "se s tematskega pa tudi estetskega vidika precej razlikujejo od lanskih, tako ali drugače pa še vedno razvijajo in poglabljajo teme, ki kritično reflektirajo stanje sodobnega človekovega duha in sodobne družbe", je zapisal.

Teksti in postavitve po Sosiču kažejo, da je dramska refleksija o družbi ostra in pronicljiva, a ne tako kot družba sama. V prihodnje zato pričakuje, da bo slovenska gledališka scena enako "neizprosna" do vseh tistih podob in dejanj, ki so v družbi vse bolj razpoznavni kot rušitelji posameznikovega dostojanstva in ponosa, in do modelov take družbe.

Predstave v tekmovalnem programu se bodo tudi letos sicer potegovale za Šeligovo nagrado, o kateri bo odločala mednarodna žirija v sestavi Amelia Kraigher (predsednica), Jasen Boko in Dušan Rogelj, vse naštete predstave pa za nagrado občinstva, so sporočili iz Prešernovega gledališča Kranj.

Žirijo za nagrado Slavka Gruma 2011 sestavljajo Sebastijan Horvat, Primož Jesenko, Tea Rogelj, Vesna Slapar in Rok Vevar. Na razpis je prispelo 42 novih dramskih besedil, v konkurenci za nagrado pa ostajata tudi besedili, ki sta bili nominirani na lanskem razpisu. Nominiranci za nagrado bodo znani v začetku marca, dobitnik nagrade pa ob koncu festivala.