Svet 15.1.2011 5:30

Turku pripravljen na naziv evropske prestolnice kulture

Turku, 15. januarja - Temperature pod lediščem in zimska tema finskemu mestu Turku ne bodo preprečile slovesnega začetka leta, v katerem nosi naziv evropske prestolnice kulture. Današnja uradna slovesnost bo v središče mesta vabila s koncerti in prireditvami za vso družino. Obetajo se še ognjemet, akrobacije in pirotehnika na brežinah reke Aura.

Med pomembnejšimi gosti slovesnosti pričakujejo finsko predsednico Tarjo Halonen in evropsko komisarko za kulturo Androullo Vassiliou.

Središče in prizorišče kulturnih prireditev v času evropske prestolnice kulture bo nekdanja strojna delavnica blizu železniške postaje, Logomo, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal vodja fundacije Turku 2011 Cay Sevon. Gostila bo šest razstav, med njimi verjetno največjo finsko razstavo sodobne fotografije doslej, Alico v Čudežni deželi. "Osredotočala se bo predvsem na ženske in njihova življenja v nenavadnih situacijah, kot namiguje že naslov," je dejal Sevon.

Turku je najstarejše finsko mesto, ustanovljeno leta 1229. Leta 1827 ga je uničil požar. Naziv evropske prestolnice kulture 2011 si deli z estonsko prestolnico Tallin na drugi strani Finskega zaliva, ki je od Turkuja oddaljeno manj kot 200 kilometrov. Slovesnost ob prevzemu naziva so v Tallinnu pripravili na novega leta dan.

Mesti bosta v času naziva tesno sodelovali. To jima omogočata tako geografska bližina kot kulturna sorodnost - finščina in estonščina namreč sodita v skupino ugrofinskih jezikov. "Imamo okrog ducat velikih skupnih projektov," je še povedal Sevon.