Svet 15.1.2011 10:57

Placido Domingo dobil najvišje špansko odlikovanje za umetnost

Madrid, 15. januarja - Španska vlada je v petek opernega tenorista Placida Dominga odlikovala z redom za umetnost in literaturo za njegovo "izjemno umetniško kariero". Domingo je eden najpomembnejših ambasadorjev Španije in njene kulture na svetu, je odlikovanje po poročanju francoske tiskovne agencije utemeljilo ministrstvo za kulturo.

Odlikovanje je priznanje tako njegovi izjemni umetniški karieri pevca in dirigenta kot tudi njegovim prizadevanjem k utrditvi španske glasbe po svetu, predvsem zarzuele, tradicionalne španske operete, je še zapisalo ministrstvo. Dodalo je še, da ima eden največjih tenoristov za sabo 50-letno kariero brez primere v zgodovini moderne glasbe.

Domingo, ki je občinstvu dobro znan po sodelovanju v Treh tenorjih z Josejem Carrerasom in Lucianom Pavarotiijem, je v operi debitiral pred skoraj petimi desetletji v Monterreyju v Mehiki z glavno vlogo Alfreda v Verdijevi Traviati. V Madridu rojeni pevec se je namreč še kot otrok z družino preselil v Mehiko.

Njegov repertoar obsega 130 odrskih vlog, kar je neprimerljivo s katerimkoli drugim priznanim tenoristom v glasbeni zgodovini. Marca lani so mu v ZDA odstranili tumor na črevesju.

Z grammyjem nagrajeni Domingo bo še ta mesec nastopil v Madridu ob svojem 70-letnem življenjskem jubileju. Prav na svoj rojstni dan, 21. januarja, bo v madridski operni hiši Teatro Real nastopil v vlogi Oresta v Gluckovi operi Ifigenija na Tauridi.