Svet 16.1.2011 5:30

Socialno omrežje najboljši film po mnenju še enega združenja kritikov

Los Angeles, 16. januarja - Film Socialno omrežje je dobil še eno kritiško priznanje. Za najboljši film leta 2010 ga je v noči na soboto v Los Angelesu nagradilo največje združenje filmskih kritikov v ZDA in Kanadi, Broadcast Film Critics Association. Film je prejel še tri druge nagrade. Največ, šest nagrad je pobral film Izvor, vendar v tehničnih kategorijah.

Italija, Benetke. Britanski igralec Colin Firth. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Britanski igralec Colin Firth.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kanada, Toronto. Ameriška filmska igralka Natalie Portman. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kanada, Toronto.
Ameriška filmska igralka Natalie Portman.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Film o nastanku socialnega omrežja Facebook je dobil še nagrade za najboljšo režijo (David Fincher), priredbo scenarija (Aaron Sorkin) in filmsko glasbo (Trent Reznor in Atticus Ross).

Za najboljšega igralca so kritiki razglasili Colina Firtha za vlogo kralja Georga VI. v filmu Kraljev govor, med igralkami pa Natalie Portman za vlogo balerine v drami Črni labod, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Drama "The Fighter" je dobila tri nagrade, med drugim za najboljšega stranskega igralca in igralko (Christian Bale in Melissa Leo). Veliki zmagovalec večera je bil sicer triler Izvor Christopherja Nolana, ki je dobil šest nagrad, med drugim za vizualne efekte in zvok.

Na podelitvi Critics' Choice Movie Awards so slavili še Svet igrač 3 kot najboljši animirani film, "Waiting for Superman" kot najboljši dokumentarec, "Easy A" kot najboljša komedija in "The Girl With the Dragon Tattoo" kot najboljši tujejezični film.

Socialno omrežje je doslej prejel najvišje nagrade več kritiških združenj, med drugim zveze kritikov v New Yorku in Los Angelesu ter Nacionalnega združenja filmskih kritikov (National Society of Film Critics). Nadeja se lahko šest zlatih globusov, ki jih bodo podelili v noči na ponedeljek, čeprav s sedmimi nominacijami vodi Kraljev govor. Oba sta v igri za najboljšo dramo.