Svet 18.1.2011 6:00

Umetnostni muzej v Clevelandu bo dal na dražbo slike starih evropskih mojstrov

Cleveland, 18. januarja - Umetnostni muzej v Clevelandu (The Cleveland Museum of Art) bo na dražbi ponudil naprodaj slike starih evropskih mojstrov. Po poročanju časnika The Plain Dealer bo to največja odprodaja del iz fonda tega muzeja zadnjih 50 let. Umetnine, gre za 32 del, bodo ponujene na dražbi avkcijske hiše Sotheby's v New Yorku.

Dvodnevna dražba se bo pričela 27. januarja. Pri Sotheby's vrednost del ocenjujejo med 700.000 do milijona dolarjev (520.000 do 743.000 evrov), poroča ameriška tiskovna agencija AP.

"Gre za dela, ki nekako ne najdejo mesta v kontekstu clevelandskega muzeja umetnosti, ki pa bi lahko nekje drugje bolje zaživela," je dejal kustos muzeja C. Griffith Mann.

Najvišje sta med deli, ki bodo ponujana na dražbi, ocenjeni sliki, ki prikazujeta antični bitki. Zanju se nadejajo iztržiti 200.000 dolarjev (148.600 evrov) ali več. Muzej je sliki kupil leta 1949 v prepričanju, da gre za deli italijanskega slikarja Giovannija Battiste Tiepola, vendar so strokovnjaki pozneje dokazali, da gre za deli njegovih posnemovalcev.

Pri večini umetnin gre sicer za dela manj znanih mojstrov. Po poročanju časnika The Plain Dealer je dve tretjini umetnin ocenjenih na okrog 10.000 dolarjev (7.400 evrov) ali manj. Precej med njimi jih je muzej pridobil kot darila.

Odprodaja del je povezana tudi s prenovo muzeja in analizo muzejskega fonda ter porabo sredstev. "Odločitev, da se neka umetnina obdrži, ni nikoli nevtralno dejanje," je dejal Mann ter dodal, da so tudi za hranjenje umetnin v zbirki potrebna sredstva.

Vendar pa, kot poudarja Mann, ne gre za to, da bi želeli z odprodajo del reševati finančne težave muzeja, kar sicer v zadnjih letih ni neobičajna praksa.

Izkupiček od prodanih del nameravajo v muzeju uporabiti za nakup novih del starih mojstrov za muzejsko zbirko.