Slovenija 17.1.2011 14:44

Tomaž Kozlevčar zapušča Perpetuum Jazzile

Ljubljana, 17. januarja - Tomaž Kozlevčar zapušča mesto umetniškega vodje zbora Perpetuum Jazzile. Svojo odločitev je pevcem oznanil prejšnji teden. Tako sezono kot že začete projekte namerava z zborom izpeljati do konca, ni pa izključeno, da ne bi z njim projektno sodeloval tudi kasneje, je Kozlevčar pojasnil za STA.

Ljubljana, Cankarjev dom. Koncert skupine Perpetum Jazzile. Tomaž Kozlevčar zapušča mesto vodje zbora. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Koncert skupine Perpetum Jazzile.
Tomaž Kozlevčar zapušča mesto vodje zbora.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Odločitev je sprejel v času, ko je edini slovenski pevski sestav, ki izvaja jazz in zabavno glasbo, na poustvarjalnem vrhuncu tako po številu kot po uspešnosti nastopov. Toda Kozlevčar je prepričan, da 54-članska ekipa s svojim ljubiteljskim delom takšnim profesionalnim rezultatom ni povsem kos.

"Zdi se mi, da bi morali znati bolje izkoristiti prednosti ljubiteljstva. Tisti naboj, predanost, žar, navdušenost, ki veje iz pevcev vsakokrat, ko gre za nastop, nehote postaja nekoliko okrnjeno zaradi velikega angažiranja in odrekanja, ki je potrebno. Novi uspehi, ki jih javnost, še bolj v tujini, primerja z najboljšimi svetovnimi izdelki, pa narekujejo samo še nove obveznosti. Tukaj vidim glavni razkorak," je dejal Kozlevčar.

Zbora sicer ne zapušča "ta trenutek", saj namerava do konca izpeljati letošnjo sezono in že zastavljene projekte, med katerimi sta tudi izdaja DVD-ja z živimi posnetki in novega studijskega albuma. "Mislim, da je ta odločitev na mestu in da Perpetuum Jazzile ne more škoditi. Naše poti se razhajajo v najboljšem trenutku, a ne nenadno in ne takoj," je še dejal Kozlevčar.

Kot še enega od razlogov je navedel tudi to, da je s popolnim posvečanjem zboru v zadnjem času pustil ob strani več projektov, ki si jih je zastavil. Poleg tega pogreša gospel, ki ga je nekoč izvajal z New Swing Quartetom. To vrzel namerava zapolniti z družinsko zasedbo Time to time, v katero sedaj "usmerja vso pozornost".

Kot so sporočili iz zbora, so se "soglasno odločili, da svoje dosedanje medsebojno sodelovanje spremenijo". Razlog za spremembo je, kot so zapisali, potreba po reorganizaciji. "Perpetuum Jazzile je namreč v zadnjem času prerasel obstoječe okvirje, rast domačega in tujega povpraševanja po zasedbi in z njim število in obseg projektov pa terja še bolj fokusirano delo in porazdelitev ključnih vlog in obveznosti na več ljudi," so dodali.

O prevzemu vloge umetniškega vodje se že pogovarjajo z več vrhunskimi glasbeniki, odločitev o dokončni izbiri imena pa naj bi bila znana v prihodnjem mesecu. Sicer pa se glasbeni projekti in koncertne aktivnosti zasedbe nadaljujejo po ustaljenih načrtih.

V letošnjem letu zbor med drugim načrtuje širitev na mednarodna koncertna prizorišča, sodelovanje pri večjem glasbenem projektu v ZDA in daljšo koncertno turnejo po ZDA. Obstajajo pa tudi možnosti za sodelovanja z odmevnimi tujimi glasbenimi imeni. Pred njim je tudi gostovanje v Berlinu in verjetno še nekaterih drugih evropskih prestolnicah.

S Perpetuum Jazzile je Tomaž Kozlevčar prvič sodeloval leta 1999 kot glasbeni producent prve zgoščenke Ko boš prišla na Bled, leta 2001 pa se je zasedbi pridružil kot umetniški vodja, dirigent, aranžer in glasbeni producent. Od takrat se je tempo zbora stopnjeval in dosegel 75 koncertov letno.

S Kozlevčarjevo priredbo Totove skladbe "Africa" je zbor obnorel svet, saj si je posnetek na YouTubu v dobrem letu ogledalo prek 13 milijonov ljudi. Po podobni poti gre trenutno priredba dveh Avsenikovih skladb; samo v dobrih dveh tednih je "Avsenik Medley" zabeležila prek 250.000 ogledov.