Svet 17.1.2011 19:56

Britanski humor na zlatih globusih premočan za Američane?

Los Angeles, 17. januarja - Bolj kot same nagrade je ameriške medije dan po podelitvi filmskih in televizijskih nagrad zlati globus v ponedeljek razburjal humor voditelja podelitve, britanskega komika Rickyja Gervaisa. Ta si je pošteno privoščil hollywoodske milijonarje z značilnim britanskim humorjem, ki je za nekatere Američane očitno premočan.

Gervais, ki je podelitev zlatih globusov vodil že drugič, je nameraval šokirati že pred začetkom, saj naj bi razmišljal, da pride na oder preoblečen v Hitlerja, kar bi bilo za Hollywood odločno preveč. Kljub temu pa je bil dovolj neusmiljen do hollywoodskih zvezdnikov, da je sprožil številne komentarje in kritike.

"Nocoj bo huda zabava in pitje, čemur bi Charlie Sheen rekel zajtrk," je med drugim dejal. Prizanesel ni niti filmu Turist z Angelino Jolie in Johnnyjem Deppom v glavni vlogi, ki se je po nekem "čudežu" znašel med nominiranimi, saj da je bilo tistim, ki so si ga ogledali, večinoma potem škoda 12 dolarjev, ki so jih odšteli za vstopnico.

"Rad bi nemudoma zatrl govorice, da je edini razlog za nominacijo Turista to, da se lahko člani Združenja tujih dopisnikov družijo z Johnnyjem Deppom in Angelino Jolie. To ni edini razlog, saj so tudi sprejeli podkupnino," se je šalil Gervais in spomnil na tožbo nekdanjega publicista zlatih globusov, ki trdi, da določeni filmi pridejo v izbor zaradi sprejemanja podkupnin.

V politično korektni Ameriki je občinstvo na podelitvi onemelo, ko je povedal, da v filmu "I Love You, Phillip Morris", ki ni bil nominiran, nastopata dva heteroseksualna igralca, ki se pretvarjata, da sta homoseksualca. "Popolno nasprotje od slavnega scientologa," je Gervais zbodel Toma Cruisea. Slavnega Brucea Willisa pa je Gervais predstavil kot očeta Ashtona Kutcherja.

Ko je najavil Roberta Downeyja mlajšega, je dejal, da ga večina najbolj pozna po ustanovah, kot sta klinika Betty Ford (za zdravljenje odvisnosti) in lokalni zapor Los Angelesa. Downey šale ni sprejel z naklonjenostjo in je na odru dejal, da gre predstava še kar v redu, razen zlobe. Gervaisa sta si skušala izposoditi tudi Tom Hanks in Tim Allen, ki sta povedala, da se ga vsi spomnijo kot rahlo debelega, ampak zelo prijaznega komika, vendar danes ni več niti rahlo debel niti prijazen.

Večina zvezdnikov, ki ni bila deležna najhujšega, pa je med predstavo umirala od smeha in imela le pohvalne besede o voditelju. Prejemnik nagrade za življenjske dosežke Cecil B. DeMille Robert De Niro se je kar valjal od smeha, Alecu Baldwinu pa so iz istega razloga pritekle solze na oči. Christian Bale, ki je bil nagrajen za stransko vlogo v filmu "The Fighter" pa se je zahvalil bogu za komike, kot je Gervais, in izrazil upanje, da bo tako nadaljeval.