Slovenija 21.1.2011 9:50

Kmečka balada umirajočih štorkelj Evgena Carja v Gledališču Koper

Ljubljana, 21. januarja - V Gledališču Koper bodo drevi ob 20. uri krstno uprizorili dramo Evgena Carja z naslovom Štorklje umirajo. V njej je opisal problematiko izumiranja prekmurskih vasi, odkoder odhaja mlado in staro, naseljujejo pa se tujci. V štorkljah je našel simbol za umirajoče vasi v Prekmurju. Režijo drame je prevzel Dušan Jovanović.

Novo mesto. Režiser Dušan Jovanović. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Režiser Dušan Jovanović.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Po starih rekih štorklje prinašajo otroke, v naravi pa te ptice poskrbijo za svoje starše. Ker zemlja ni več sinonim za preživetje, so mladi Prekmurci odšli s trebuhom za kruhom v tovarne ali na študij v mesta, odkoder se ne vračajo. Prav tako z vasi odhajajo ostareli ljudje in nato zapuščene kmetije odkupujejo tujci in jih obnavljajo za vikende, je za STA pojasnil Car, ki je navdih za besedilo dobil na Goričkem, kjer je videl veliko zapuščenih kmetij, ob njih pa nove zidanice.

Prvo dejanje se dogaja v domu za ostarele. Tam 77-letni kmet Martin in 80-letni intelektualec dr. Šfiligoj potegneta črto in se sprašujeta, ali sta za časa življenja dosegla, kar sta želela.

"Skoraj lapidarno, brez velikih zastranitev napisana drama odvija zgodbo od razkritja do razkritja. Njeni protagonisti si resnice govorijo vse bolj neusmiljeno, kakor jih pač dejstva potiskajo v kot. Pregledna dramska zgradba, razplasteni liki, pribiti v svoje usode, ki mestoma predvidljivo, včasih pa z nenadejanimi obrati vodijo k trpkemu koncu - so poglavitne lastnosti, zaradi katerih bo besedilo z zelo aktualno tematiko našlo tudi hvaležno občinstvo," so zapisali v koprskem gledališču.

Drama Štorklje umirajo je bila pred dvema letoma nominirana za Grumovo nagrado. Besedilo je sicer upokojeni igralec dal v branje Borisu Cavazzi, ki ga je nato ponudil v realizacijo Gledališču Koper, kjer so ga sprejeli.

Car bo v drami tudi nastopil v vlogi kmetovalca in vinogradnika Martina Paverja. Ob njem bodo na odru še Rok Matek (Jure Paver), Magda Kropiunig (Judita Paver Bolha), Janez Starina (dr. Šfiligoj), Katja Levstik (Bona Ana) in Ajda Toman (študentka Eva).

"Glede na to, da je besedilo slovensko, si od te predstave obetamo gostovanja po Sloveniji. V teku so pogovori za gostovanja v Lendavi in Murski Soboti, v načrtu je tudi, da bi predstavo opremili z nadnapisi, kar bi nam omogočilo gostovanje na Madžarskem," je za STA povedal koordinator in organizator kulturnih programov koprskega gledališča Dragan Klarica.