Slovenija 18.1.2011 12:10

V celjski knjižnici razstava fotografij SLG Celje skozi čas

Celje, 18. januarja - V celjski knjižnici bodo ob 18. uri odprli razstavo fotografij Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje skozi čas. Razstava je nastala ob 60-letnici profesionalnega ustvarjanja v celjskem gledališču, ki so jo praznovali lani.

Kot so za STA povedali v celjskem gledališču, razstavo sestavljajo štirje enakovredni deli. Izbrane fotografije na razstavi na slikovit način prikazujejo ujete trenutke s predstav in so neme priče razvoja SLG Celje. Prvi del razstave v knjižnici predstavlja obdobje med letoma 1950 in 1965. Drugi del sočasno že visi na stopnišču nad galerijo v SLG Celje in zajema obdobje med letoma 1966 in 1980. Tretji del, obdobje med 1981 in 1995, bo v celjskem gledališču na ogled od 18. marca. Zadnji, četrti del, s katerim je predstavljeno obdobje med 1996 in 2010, bo v teatru na ogled od 13. maja.

Zgodovinsko gledano zametki prvotno sicer nemškega gledališča segajo že v leto 1791, ko so večino predstav na Celjskem uprizorili amaterji oziroma potujoče igralske skupine, predstave pa so služile le za zabavo meščanstva. Povod za prvo predstavo v slovenskem jeziku v Celju ima širši zgodovinski okvir, saj so septembra 1849 odprli železniško progo Celje-Ljubljana. Linhartova Županova Micka je bila tako v poslopju današnjega gledališča prvič uprizorjena leta 1849.

Po letu 1852 je gledališko dogajanje nekoliko zamrlo. Ponovno ga je obudilo ustanavljanje čitalnic. Decembra 1864 je bila uprizorjena prva predstava celjske čitalnice, in sicer Dobro jutro V. K. Klieperja. V 90. letih so se iz čitalniških vrst formirala razna društva, med njimi tudi Celjsko pevsko društvo, iz katerega se je dramatični odsek leta 1910 osamosvojil v dramatično društvo.

Leta 1919 je bila na gledališkem odru po 53 letih ponovno odigrana predstava v slovenskem jeziku z naslovom Legionarji. Številnim posameznikom, ki so si prizadevali, da bi gledališče v Celju postalo poklicno in s stalnim ansamblom, je to dokončno uspelo šele konec leta 1950. Mestni ljudski odbor Celje je izdal odlok o ustanovitvi Mestnega gledališča v Celju, ki se je kasneje preimenovalo v Slovensko ljudsko gledališče Celje.

Prva predstava poklicnega ansambla Mestnega gledališča v Celju je bila Operacija v režiji Toneta Zorka. Premierno je bila uprizorjena marca leta 1951. Prva in edina zaposlena v sezoni 1950/1951 je bila Nada Božič. Od takrat so v SLG Celje uprizorili 454 premier, ansambel pa se je povečal na 23 profesionalnih igralk in igralcev. Njihove predstave so del domačih in mednarodnih festivalih, člani ansambla pa so prejemniki številnih nagrad.