Slovenija 18.1.2011 15:14

Rukavina uradno še vedno v.d. generalnega direktorja EPK

Maribor, 18. januarja - Mariborski župan Franc Kangler ni sprejel odstopa Vladimirja Rukavine z mesta vršilca dolžnosti generalnega direktorja zavoda Maribor 2012, ki skrbi za projekt Evropska prestolnica kulture (EPK). Prav tako ni uradno umaknjena njegova kandidatura za ta položaj, saj komisija, ki vodi postopek, še ni prejela njegove odstopne izjave.

Maribor, Habakuk. V.d. generalnega direktorja EPK Vladimir Rukavina. Foto: Daniel Novakovič/STA

Maribor, Habakuk.
V.d. generalnega direktorja EPK Vladimir Rukavina.
Foto: Daniel Novakovič/STA

"Gospod Vladimir Rukavina mi je ponudil odstop, vendar kot župan odstopa nisem sprejel, tako da je v tem trenutku gospod Rukavina še vedno v. d. generalnega direktorja javnega zavoda Maribor 2012," je v današnji izjavi za medije pojasnil Kangler.

Kot je dejal, se bo v teh dneh znova sestal z Rukavino, čaka pa tudi še pojasnila, zakaj Rukavina ni dobil podpore programskega sveta EPK. "Osebno podpiram gospoda Rukavino, saj ima bogate strokovne reference na področju kulture. Kot župan vztrajam, da je generalni direktor zavoda iz Maribora, ker le-ta mora živeti z Mariborom, mora poznati kulturni utrip v mestu in kulturne ustvarjalce, ki delujejo v našem okolju," je še dodal.

Direktor Narodnega doma Maribor Rukavina je odstopil, potem ko programski svet EPK ni podal pozitivnega mnenja za njegovo kandidaturo za generalnega direktorja tega zavoda. Kot je v ponedeljek pojasnil za STA, ima dovolj insinuacij in igranja z njegovim dobrim imenom. Poudaril je, da se sam za tem mestom ni nikoli pehal, temveč je bil zmeraj naprošen, da bi ga opravljal, to pa je kot edini od vseh akterjev EPK počel popolnoma brezplačno.

Rukavina naj bi umaknil svojo kandidaturo, a komisija mariborskega mestnega sveta za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki vodi postopek imenovanja generalnega direktorja EPK, ni prejela odstopne izjave. "Mnenje programskega sveta smo uradno dobili šele včeraj, od gospoda Rukavine nimam nobenega papirja, sedaj pa čakamo še na mnenje sveta zavoda, ki ima 30 dni časa za odgovor na naš poziv za podajo mnenja," je danes za STA povedala predsednica te komisije Tanja Vindiš Furman.

Komisija je za mnenje programskega sveta in sveta zavoda zaprosila 24. decembra lani. Odgovor sveta zavoda tako pričakujejo do konca meseca. "V kolikor v tem času ne odgovorijo, se mnenje smatra za pozitivno," je pojasnila predsednica in dodala, da bodo šele zatem odločali o nadaljnjem postopku.

Komisija je za mnenje zaprosila le za dva kandidata - poleg Rukavine je to še direktor javnega sklada za kulturne dejavnosti Igor Teršar -, medtem ko tretji kandidat Peter Tomaž Dobrila z ministrstva za kulturo ni prišel v ožji izbor. Programski svet je o obeh kandidatih odločal 7. januarja, a nobenemu od njiju ni dal pozitivnega mnenja.

Generalnega direktorja po definiciji imenuje mariborski mestni svet, s tem da prej pridobi pozitivno mnenje sveta zavoda in programskega sveta zavoda Maribor 2012 ter soglasje ministrstva za kulturo. Tanja Vindiš Furman pravi, da mnenje ni zavezujoče, pritožbe pa se rešujejo šele na koncu postopka. Pritožbo je že napovedal Dobrila, ki je bil po lastnih ocenah neupravičeno predčasno izključen.

Zapletom v zvezi z zapolnitvijo še zadnjega praznega mesta v tričlanskem vodstvu zavoda Maribor 2012 tako ni videti konca. Nekateri omenjajo celo možnost ponovitve razpisa.