Slovenija 19.1.2011 22:41

Drami SNG Maribor prestižna japonska nagrada

Maribor, 19. januarja - Po nocojšnji slavnostni uprizoritvi no-igre Veter v vejah borov režiserja Jerneja Lorencija je Mednarodni gledališki inštitut (ITI UNESCO) podelil Drami Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor nagrado učimura, namenjeno promoviranju japonskega gledališča zunaj meja Japonske.

Maribor, Drama SNG Maribor. Slavnostna uprizoritev no-igre Veter v vejah borov režiserja Jerneja Lorencija in podelitev nagrade nagrade učimura. Predstavniki japonskega veleposlaništva in ekipa SNG Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Drama SNG Maribor.
Slavnostna uprizoritev no-igre Veter v vejah borov režiserja Jerneja Lorencija in podelitev nagrade nagrade učimura.
Predstavniki japonskega veleposlaništva in ekipa SNG Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Drama SNG Maribor. Slavnostna uprizoritev no-igre Veter v vejah borov režiserja Jerneja Lorencija in podelitev nagrade nagrade učimura. Umetniški vodja mariborske Drame Vili Ravnjak, prvi sekretar na japonskem veleposlaništvu Takeši Munemura. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Drama SNG Maribor.
Slavnostna uprizoritev no-igre Veter v vejah borov režiserja Jerneja Lorencija in podelitev nagrade nagrade učimura.
Umetniški vodja mariborske Drame Vili Ravnjak, prvi sekretar na japonskem veleposlaništvu Takeši Munemura.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Drama SNG Maribor. Slavnostna uprizoritev no-igre Veter v vejah borov režiserja Jerneja Lorencija in podelitev nagrade nagrade učimura. Prvi sekretar na japonskem veleposlaništvu Takeši Munemura, režiser Jernej Lorenci, direktor SNG Maribor Danilo Rošker in predstavnika japonskega veleposlaništva. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Drama SNG Maribor.
Slavnostna uprizoritev no-igre Veter v vejah borov režiserja Jerneja Lorencija in podelitev nagrade nagrade učimura.
Prvi sekretar na japonskem veleposlaništvu Takeši Munemura, režiser Jernej Lorenci, direktor SNG Maribor Danilo Rošker in predstavnika japonskega veleposlaništva.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Nagrado, vredno 3000 evrov, podeljuje Mednarodni gledališki inštitut (ITI UNESCO) v sodelovanju z japonskim nacionalnim centrom ITI. Letos jo je poleg mariborske Drame prejel še festival Ohayo Japan, ki ga z namenom promoviranja japonske kulture prirejajo v Leipzigu.

Kot je na nocojšnji slovesnosti povedal umetniški vodja Drame SNG Maribor Vili Ravnjak, je to najpomembnejša mednarodna nagrada za mariborsko Dramo doslej, zato si jo štejejo v veliko čast.

Predstavnik japonskega veleposlaništva Takeši Munemura je bil presenečen, da je lahko slovensko gledališče tako dobro zadelo bistvo no-igre. "To je na Japonskem zelo znana dramska oblika, a zelo tradicionalna, tako da jo je zelo težko razumeti," je dejal.

Lorenci se je v predstavi Veter v vejah borov, ki je bila premierno uprizorjena marca 2009, lotil ene od oblik klasičnega japonskega gledališča, imenovane no-igre. Stilizirane uprizoritve z združevanjem elementov plesa, igre, glasbe in poezije veljajo za visokoestetsko odrsko umetnost.

V predstavi igrajo Nataša Matjašec Rošker, Mateja Pucko, Vladimir Vlaškalić, Matevž Biber, Matija Stipanič, Zvezdana Novaković in Anush Apoyan. No-igre Hačinoki, Kantan, Kumasaka in Sekidera Komači je iz stare japonščine prevedla Barbara Rovan.

Doslej je bila uprizoritev Veter v vejah borov nagrajena dvakrat. Lorenci je prejel zlatega leva za režijo na festivalu komornega gledališča v Umagu, Nataša Matjašec Rošker pa je za vlogo pesnice Komači prejela Borštnikovo nagrado za igro.

Nagrado učimura podeljujejo od leta 1992 in je posvečena spominu na nekdanjega predsednika japonskega nacionalnega centra ITI Naojo Učimuro. Dramatik je svoje življenje posvetil spodbujanju razumevanja in znanja o gledališču po vsem svetu.