Na hitro prelistano 22.1.2011 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 22. januarja - Založba Vale-Novak je izdala knjigo Frederica Beigbederja Francoski roman, zavod Maska delo fotoreporterja Uroša Hočevarja Estetika reportažne fotografije, KUD Anarhiv pa kratke znastvenofantastične zgodbe z naslovom Svetovi drugih. Modrijan je literarno bero za otroke obogatil s slikanico Ane Koritnik Mala siva miška z ilustracijami Maje Šubic.

Ljubljana. Knjiga Ane Koritnik Mala siva miška. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Ane Koritnik Mala siva miška.
Foto: STA

Ljubljana. Zgodbe z delavnic skupinskega pisanja feministične in kvirovske znanstvene fantastike Svetovi drugih. Foto: STA

Ljubljana.
Zgodbe z delavnic skupinskega pisanja feministične in kvirovske znanstvene fantastike Svetovi drugih.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Uroša Hočevarja Estetika reportažne fotografije. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Uroša Hočevarja Estetika reportažne fotografije.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Federica Beigbederja Francoski roman. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Federica Beigbederja Francoski roman.
Foto: STA

FRANCOSKI ROMAN - NAJNOVEJŠE LITERARNO DELO KONTROVERZNEGA FREDERICA BEIGBEDERJA

Roman ponuja pripoved o pisateljevi družini in hkrati tudi razmislek o francoskem višjem sloju v 20. stoletju, saj avtor podaja svojo analizo francoske družbe. Roman Beigbeder v enem izmed poglavij opisuje med drugim kot "zgodbo o moškem, ki je postal uživač, da bi se maščeval, ker so ga zapustili..., zgodbo o dveh otrocih, ki sta uresničila sanje svojih staršev, da bi maščevala njuno razočaranje v ljubezni..., zgodbo o državi, ki ji je uspelo izgubiti dve vojni in se pretvarjati, da je zmagala, ter potem izgubiti svoj kolonialni imperij in se pretvarjati, da to nima nobenega vpliva na njeno pomembnost". Sklenil je: "To je moje življenje: francoski roman." Delo je prevedla Veronika Novak.

Frederic Beigbeder se je rodil leta 1965 v predmestju Pariza. Kot pisatelj je zaslovel s škandalozno satiro 2.999 SIT, v kateri se norčuje iz oglaševanja, navdušil pa je tudi s pretresljivo pripovedjo o dogajanju v restavraciji na vrhu newyorškega Svetovnega trgovinskega centra 11. septembra 2001 z naslovom Windows on the World. V slovenskem prevodu sta izšla še roman Ljubezen traja 3 leta in pričujoči roman, za katerega je leta 2009 prejel ugledno literarno nagrado Renaudot.

ESTETIKA REPORTAŽNE FOTOGRAFIJE UROŠA HOČEVARJA

V Maskini zbirki Mediakcije je izšel prvenec fotoreporterja Uroša Hočevarja. V njem obravnava polje reportažnih fotografij kot nosilk spomina z možnostjo prestopanja v polje ikoničnih podob. V knjigi popisuje in hkrati reflektira zgodovinsko evolucijo reportažne fotografije od njene izvorne razpetosti med brezčasnostjo umetnosti do dokumentarnega lovljenja trenutka v dvajsetih letih 20. stoletja in vse do današnje vpetosti v množične medije, ki ji podeljujejo politično dimenzijo. O fotografiji avtor pravi, da je idealen medij za prikazovanje travmatičnega, Lev Kreft pa ji v spremni besedi namenja vlogo "kapi, ki zamrzne življenje v predsmrtno masko".

Uroš Hočevar se je rodil leta 1972 v Novem mestu. Je fotoreporter pri časopisni hiši Delo. Leta 1999 je diplomiral z delom Estetika krutosti - vojna fotografija ob koncu stoletja, ki je bilo nominirano za študentsko Prešernovo nagrado. Sedem let pozneje je še magistriral. Objavil je več besedil in sodeloval kot fotoreporter in urednik fotografije pri časopisih.

ZGODBE DRUGIH - 20 ZGODB KOT PLOD SKUPINSKEGA DELA DELAVNICE PISANJA FEMINISTIČNE IN QUEER PROZE

Zgodbe, objavljene v knjigi Svetovi drugih, so nastale na štirih istoimenskih delavnicah v Ljubljani, kjer so se posamezniki preizkušali v skupinskem pisanju feministične in queer znanstvene fantastike. Zanimali so jih svetovi drugih, ki so zaznamovani s spolom. Zgledovali so se po nadrealistični igri Slastno trupelce in po stripovski improvizaciji. Delo je potekalo tako, da je vsak udeleženec začel pisati svojo zgodbo in jo nato predal drugemu. Ta je zgodbo nadaljeval. Po tem postopku je v treh urah 12 udeležencev spisalo 20 zgodbic. Na delavnicah so sodelovali Špela Bibič, Tibor Bolha, Ana Grobler, Ida Hiršenfelder, Tea Hvala, Iva Kosmos, Vesna Lemaić, Dare Pejić, Maruša Meglič, Teja Oblak, Danijela Zajc in Matej.

MALA SIVA MIŠKA - SLIKANICA O POGUMNI MIŠKI IN NJENIH DOGODIVŠČINAH

Glavna junakinja slikanice je radovedna in trmasta miška Tinka. Nekega dne se odpravi na pot v vas k ljudem in to kljub svarilom Sonca, naj nikar ne hodi, saj tam preži nanjo veliko nevarnosti. In res jo že v prvi hiši, kamor se prikrade, napade velik tigrast maček. Vsa prestrašena in s polnimi žepi hrane se mu nekako izmuzne. Pozneje sreča starega "mišona", ki ji z zvijačo pobere vso hrano in jo za povrh prepusti tropu mačk. Po vseh pripetljajih se srečno vrne domov, ob čemer spozna resnično vrednost doma in prijateljev.

Ana Koritnik (1975) je slovenska avtorica, ki je šele vstopila v svet pisateljevanja. Leta 2009 je izdala svoj knjižni prvenec, mladinski roman oz. pustolovsko pripoved z naslovom Klapa iz stare čolnarne. Končala je študij slovenistike na ljubljanski Filozofski fakulteti, trenutno pa se poklicno ukvarja s poučevanjem, lektoriranjem, veliko tudi ilustrira.

Maja Šubic (1965) je leta 1990 diplomirala na ljubljanski likovni akademiji, kjer je študirala slikarstvo. Pozneje se je posvetila predvsem freskoslikarstvu in knjižni ilustraciji. S freskami bogati fasade tako posvetnih kot sakralnih prostorov, zadnja leta pa je v tej tehniki v obliki "prenosnih fresk" ilustrirala Darwinovo Potovanje na ladji Beagle. Ilustrirala je več kot 20 samostojnih knjižnih izdaj. Redno objavlja v otroških in mladinskih revijah. Piše tudi poljudna besedila in didaktično usmerjene uganke na temo živali.