Slovenija 19.1.2011 10:14

Slovenski filmi na festivalu v Trstu

Trst, 19. januarja - V Trstu se bo v četrtek, 20. januarja, začel mednarodni filmski festival, ki že več kot dve desetletji velja za najpomembnejši festival filmov iz Srednje in Vzhodne Evrope v Italiji. Odprla ga bo projekcija filma Cirkus Columbia oskarjevca Danisa Tanovića, katerega koproducentka je tudi Slovenija. Festival se bo zaključil 26. januarja.

V mednarodnem tekmovalnem programu celovečernih filmov bodo prikazani filmi, kot sta Aurora romunskega režiserja Cristija Puiuja, ki je bil premierno prikazan na zadnjem festivalu v Cannesu, in Tilva Roš srbskega režiserja Nikole Ležaića, zmagovalec zadnjega sarajevskega festivala. Slovenske barve bo v tem programu zastopal koprodukcijski film Besa Srđana Karanovića, je sporočila vodja promocije in trženja Filmskega sklada Nerina T. Kocjančič.

Največ slovenskih filmov bo letos prikazanih v sekciji Prostori filma, katere teme se navezujejo na ožji geografski prostor festivala. Izbrani so bili igrani film Piran-Pirano Gorana Vojnovića, dokumentarni film Elena Katje Lenart in Marka Bratuše ter kratki film Pogledi skozi železno zaveso Anje Medved. Filmi v tej sekciji se bodo potegovali za nagrado občinstva.

Letos so uvedli tudi nov netekmovalni program animiranih filmov, v katerem bodo prikazali 13 filmov iz Srednje in Vzhodne Evrope. Slovenijo bo zastopal štiriminutni film Mrtvaški ples Konija Steinbacherja, ki je v tej kategoriji prejel nagrado na zadnjem festivalu v Portorožu.

Že tretje leto pa bo potekal program Zidovi zvoka, v katerem prikazujejo filme, ki se ukvarjajo z glasbo. V tem programu bo prikazan tudi slovenski film Pesem upora Andraža Pöschla, ki pripoveduje o partizanskih pevskih zborih in njihovi povezanosti z današnjo mlado generacijo na obeh straneh meje.

V Trstu bo od danes do 21. januarja potekalo tudi koprodukcijsko srečanje z naslovom Ko Vzhod sreča Zahod, na katerem bo predstavljenih 16 filmskih projektov od Gruzije do Francije, ki so v fazi iskanja koproducentov. Slovenijo bo zastopala producentka Eva Rohrman (Forum Ljubljana) s projektom Inferno režiserja Vinka Möderndorferja.